martes, 10 de junio de 2008

Crisi... sí


Soc una persona positiva. Els que me coneixen ho saben i els que no ho deuen haver notat per la majoria de posts que escric.
Porto uns dies evitant escriure aquest post, però no me sento gens positiva. I sento que és algo que es respira, que es palpa a poc que parlis amb qui tens al costat.
Evito escriure'l per què no m'agrada escriure de política aquí i evitaré el fer-ho, tot i així, trobo que la situació que estem visquent em desborda i potser no només ho veig jo així.
Són massa coses les que es van acumulant i fan que el que potser em semblava una mena de petita "histèria col·lectiva" ho comenci a trobar greu.

La vaga de transportistes està sent només la punta d'un iceberg, i les seves conseqüencies són importants. No criticaré mai a ningú que fassi vaga per lluitar per algo, el que no acabo d'entendre és aquesta necessitat de perdoneu l'expressió "putejar" als altres. Que ens quedem sense benzina els que cada dia hem d'anar a treballar en cotxe per que el transport public no ens apropa al lloc de feina és una conseqüència difícil d'evitar, però no deixo de plantejar-me que a mi, també m'ha afectat la pujada del preu del gasoil, que me costa el doble omplir un diposit i que ara ni tan sols el puc omplir. Obtindran ells el que demanen? potser no estan posant tots realment de la seva part per arribar a un acord.
Mentrestant, jo no puc comprar peix ( jo encara puc passar, però el nen no) , per què fa molts dies que no n'arriba i el que arriba és a un preu desorbitant. I els aliments comencen ja a faltar. Això és molt greu! la sensació d'alarma inmotivada la intento controlar, però començo a veure que no hi han iogurts, carn... I és més, tots aquests productes han pujat de cop de preu, i em pregunto si baixaran.. Fa poc hem començat a patir una pujada en els aliments per culpa de la pujada de preus dels cereals, el pà (la mateixa barra que fa un any valia 0,69 me costa ara 0,89), la llet ( per què les vaques menjen pinso, dificil trobar un litre a menys de 0,90 euros..), els cereals del nen, l'arròs, el pollastre ( un pollastre sencer em costa 6 euros i fa un any me costava 3 i poc!)...Ja no tornaran a baixar...

I l'Euribor puja, marcant un màxim intradia avui històric, del 5,432 ! no us espantaré si recordo que fa cinc anys, a l'any 2003 estava al 1,929 (el seu preu més baix...). Això perjudica a cadascú a nivell particular, és evident, però si s'ha de pagar més per l'hipoteca s'han de reduir altres despeses (cotxe, vacances, roba, inclus aliments...). I és una situació asfixiant per què ni tan sols pots vendre't un pis que ningú vol comprar, per què comença a ser tan greu, que no es pot vendre ni per el que es deu d'hipoteca.

Potser d'aqui uns dies hi veig la llum, avui per avui ho veig dificil, tot i així, cal tenir un bon somriure cada dia! I ara que parlo de llum, recordo que el seu preu puja, com el de l'aigua, els impostos, i els transports públics de forma invariable.
I els 400 euros, no són sol.lució: me'ls treuen de la meva retenció del irpf. Això vol dir que m'estan retenint menys del que realment me pertoca. Com m'afectarà això a la declaració de l'any que ve? quan em calculin allò que jo hauria d'haver pagat i el que realment he pagat, i que sempre surt al meu favor per un import X, ara surtirà per un import X-400.

En fi, el que deia, que tot i així, continuen havent-hi moltissims altres motius per estar contents, somriure i fer feliços als demés!

7 comentarios:

Striper dijo...

Es molt evident que hi ha molta crsis i això es nota hamolts llocs bars , comerços..I que potser la casse politica encara no s'adonat i crec que calen messures molviltzacions com la dels transportistesper que s'adonin , es fotut les consequencies negatives que aixo te pero cal cridar l'atenció.

Sese dijo...

És una vergonya que la classe política no actui sobre els problemes fins que no són insostenibles o provoquen conflicte social. És que no s'adonaven que el preu del carburant feia impossible el treball amb guanys dels transportistes?

Ara que ho han paralitzat tot, tots a córrer.

Què trist!!!

I sí, l'altra dia vaig omplir el dipòsit i quasi m'agafa un atac de cor.

Quina vergonya!!!

Mikel dijo...

i lo que falta... aquesta crisi nomes ha fet que començar

Xavi dijo...

Hi ha molts motius per pensar que les coses van malament i continuaran enant malament. Hi ha dos problemes, que es retroalimenten:
- Carreró sense sortida des del punt de vista ecològic. Francament estem en caiguda lluire. És necessari que, d'una manera o d'una altra, deixem de pol·lucionar. Els nostres fills hauran d'anar pel carrer amb mascareta.
- La riquesa cada cop està concentrada en menys mans. Cada cop hi ha més pobres i més descontents. I cada cop hi ha més rics i més descontents: volen duplicar la riquessa en breus períodes de temps.

Esborra el comentari si vols. Quins missatges vaig donant jo també.

Potser la solució està en tenir a mà una pedra, una "pedra de l'agraïment". Jo, la porto sempre a sobre. Però... això, és matèria per un post que posaré al blog un dia d'aquests.

Sara Maria dijo...

Em pregunto, com tu fas, si els preus que han pujat aquest dies de forma desorbitant baixaran...

Franklin Kareem Nyram dijo...

Hola Sylvie

Yo me he dado cuenta de que cuando hay 2 días sin abastecimiento de los mercados, todo se va a la porra y faltan alimentos por todos lados ¿Quiere decir que nuestro tan perfecto sistema es un ídolo con los pies de barro?
¿Hasta cuando va a aguantar esto? ¿Realmente el gobierno de este pais y el banco centra europeo no se dan cuenta de la situación?

mi opinio´n; problema=demasiados intermediarios.

un saludo.

Ferran Porta dijo...

El post és "negatiu", però és que la situació no és per menys. He estat sis dies a Catalunya i l'ambient que hi he respirat, parlant amb gent, llegint la premsa, escoltant comentaris és que molts pateixen la crisi. I que hi ha por a que la cosa no vagi a més. Mmmm..., no ho veig clar :-(