Ir al contenido principal

Fi de curs

S'apropa Sant Joan i inevitablement ho associem al començament de l'estiu, de les vacances, el calor... i per tant el final de la rutina, del cole... La nit de Sant Joan, nit de bruixes.. té un punt màgic que fa un parell d'anys que he deixat de viure..
Abans, particularment ho vivia més aixi: estudiava durant l'any i acabats els examens canviava de vida i tot i treballar tot era diferent. Suposo que a mida que passa el temps la percepció del que implica el temps d'estiu va canviant.

El que no canvia, es que en aquests dies, s'acaba el curs. I per tant, s'inicia l'eterna discusió de les vacances i els nens.
Sé i sóc conscient que no aporto res nou, si més no, el meu punt de vista el deveu deduir. Fa uns mesos ja vai escriure respecte la conciliacio familiar i laboral i tampoc és la meva intenció repetir-me.
Només sento pel carrer que els mestres tenen moltes vacances, que què s'ha de fer amb els nens i en fi, les opinions al respecte son tan diferents com radicals a vegades.
No crec que els mestres tinguin moltes vacances, el que crec és que tenen les vacances que tots hauriem de tenir, i no cal desitjar que els altres tinguin menys, sinó que nosaltres tinguem més.
El que sí crec és que les vacances escolars no estan gaire ben repartides.
No trobo bé, i sobretot pels nens, dos mesos de vacances seguides més un mes que tot i que els mestres treballin els nens no van a classe. És massa temps seguit, on es perden ritmes, horaris, habits.. hi han trimestres escolars eterns que acaben en una Setmana Santa per després continuar tot seguit fins l'estiu... en altres països europeus la distribució és molt diferent.
I atenció que no ho dic pel bé dels pares ( que fem amb els nens quan no hi ha cole?) sinó dels nens... Tot i així, entenc als pares. Considero que l'escola no ha de ser responsable dels nens, no ha de ser el seu "parking", però tot és massa complicat. D'aqui el post que ja vai escriure al seu moment. Si jo tinc només un mes de vacances a repartir durant l'any, com em puc cuidar be del meu fill? és dificil.

Comentarios

Ferran Porta ha dicho que…
No puc estar més d'acord amb tu. Saps com van les vacances escolars, aquí a Alemanya? Els nens són a classe fins al 15 de juliol i tornen a l'escola l'última setmana d'agost. Apenes cinc setmanes de vacances. Això sí, durant la resta de l'any fan una setmaneta de tant en tant.

Em sembla una forma molt més racional que la que tenim a l'estat, no cal dir-ho.
Ferran Porta ha dicho que…
(PS: Quina gràcia: en el moment precís que jo escrivia aquest comentari, tu n'escrivies un al meu blog :)
Sylvie ha dicho que…
Sí, una forma més racional sens dubte..
I sí, ja saps què en penso de les casualitats! el proxim cop escriure sobre aixo crec!
Striper ha dicho que…
Lo evident esc que l'escola no pot viure d'esquena a la resta ignorant necessitats.
Sese ha dicho que…
Recordo de petit que els meus amics després de Sant Joan es traslladaven amb les mares a l'estiueig i no tornaven fins al 15 de setembre, jo em considerava desgraciat perquè ho feia a partir del 15 de juliol. Els temps han canviat i ara pare i mare acostumen a treballar i en el millor dels casos són els avis els que prenen als nens.

A reveure
Anónimo ha dicho que…
Estic totalment d'acord en que el període de vacances dels nostres escolars és massa llarg, quan tornen a l'escola ho han oblidat tot. Però jo plantejaria la qüestió des d'un altre punt de vista:

Imagineu-vos treballant amb 25 o 30 companys en un espai reduït, amb uns grans finestrals perquè entri la llum i inevitablement el sol, sense poder obrir les finestres perquè el soroll del carrer impedeix poder concentrar-se en la feina, amb una temperatura ambient voltant als 30º o més de calor humà, sense aire condicionat...

Són aquestes les millors condicions per treure el màxim rendiment dels alumnes? Siguem realistes, quants de nosaltres aguantaríem aquestes condicions en la oficina o feina habitual?
Tal com algú ja ha comentat, no seria millor aconseguir condicions més avantatjoses per a tothom? O som com aquell que demanava que li traguessin un ull perquè sabia que a l'enemic li traurien els dos?

Salutacions cordials,
csantama
Jordi Perales ha dicho que…
La veritat, amb algun comentari al·lucino. Això de que "l'escola no pot viure d'esquena a la resta ignorant necessitats", què vol dir, que actualment no està al servei de la societat? Informa't una miqueta noi, perquè em sembla que vas una mica desencaminat!

Aquest senyor de què parla, d'una escola o d'una guarderia?

El debat del calendari escolar ja avorreix, de veritat. Durant 11 anys he estat mestre i mai, MAI, he fet dos mesos de vacances a l'estiu. I com jo, molta gent. Evidentment també hi ha el cas contrari, però "en todas partes cuecen habas".

Sobre el calendari escolar europeu, me sembla que no hi ha una diferència de dies anuals d'escolaritat. El que passa és que aquí, amb el clima que tenim, hem de fer el que hem de fer. No obstant, jo aquesta queixa no la sento només a l'estiu, també la sento per nadal i per setmana santa. Llavors, ... no serà que la gent lo que vol és que li guardin el nen (i no parlo de particularitats, parlo de generalitats)?
Franklin Kareem Nyram ha dicho que…
Pienso que no es comparable lo de aquí con lo de Alemania. Yo he estudiado la primaria en Holanda y es verdad que las vacaciones de verano son más cortas que aquí. En España creo que es muy difícil mantener a concentración a 32ºC como hoy. en cuanto a la conciliación familiar-laboral: España vive todavía lejos de paises del Norte de Europa; aquí periste la errónea idea de: trabajo más horas, soy mejor trabajador; en N de Europa: trabajo más horas, soy menos eficiente.

Es imposible que nuestros hijos sean educados por sus padres con la presión socioeconómica a la que estamos sometidos, a pesar de una Europa socialmente más justa (curioso eufemismo), estamos convirtiendo a nuestros sucesores en seres competitivos, carentes de pensar por sí mismos y atados a una conciencia colectiva que prima la competitividad y la eficiencia supina en todas las areas de la vida.

Un saludo.

PD: si vieras la cara de unos vecinos italianos esta mañana, sólo sabían decir (No n´é vero questo que é visto questa notte, no n´e vero!!!)
Anónimo ha dicho que…
Los profesores entre unas cosas y otras tienen 3 meses d vacaciones al año y luego encima se quejan d q estan estresados!! Venga hombre!! Y esa bobada d q cn 30 grados no se puede dar clase es para flipar,seguro q los q estan asfaltando las carreteras tb piensan q cn 30 grados no se puede trabajar pero lo hacen y con 50. En fin q se quejan d vicio,pero en este pais ya se sabe no hay como ser funcionario para tocarse ls cojones a dos manos y encima protestar.
Anónimo ha dicho que…
Al último comentario. Si tanto te gustan las condiciones laborales de los maestros y profesores, ya sabes ... A estudiar 3 años de magisterio y luego oposiciones. Y A VIVIR DE PUTA MADRE EL RESTO DE TU VIDA!
Ferran Porta ha dicho que…
Jordi i Franklin, perdoneu però el tema del clima no em sembla rellevant. Que fa calor? Sí, d'acord, però no seria aquest un motiu per deixar de treballar.

L'important és, em sembla a mi, la racionalització de les jornades de treball a l'escola. No és eficaç que els nanos (jo no he parlat en cap cas dels professors; només dels alumnes) passin prop de 3 mesos!!! fora de l'escola. Això, Jordi, no té res a veure amb voler tenir "els nens guardats", evidentment. Té a veure amb eficàcia i, repeteixo, amb racionalització.

De la mateixa manera, segurament no és el més intel·ligent que de Reis a Setmana Santa puguin arribar a fer gairebé tres mesos seguits de classe sense una sola pausa.

És irracional, tot plegat.
Jordi Perales ha dicho que…
Home Ferran,

El tema del clima si que és important. Ens podries dir quants graus tens a la sala on has escrit aquest missatge? 25 º? I a quantes oficines hi ha més de 25 º a l'estiu? perquè els nens han de treballar pitjor que els adults?

Dius que no és eficaç que els nens passin prop de tres mesos fora de l'escola. Tens algun estudi que ho digui això o és pura intuïció?

No t'enganyis Ferran ben poca gent demana poder passar més temps amb els seus fills, el que demanen és que els hi guardin els fills i això es fa en una guarderia, no en una escola.

En el fons, hi ha una crítica cap als mestres perquè s'identifica tres mesos de vacances dels nens amb tres mesos de vacances dels mestres. Això, sento defraudar-vos, però no és així.
Sylvie ha dicho que…
En fi, no contestaré personalment que no val la pena.
Intentaré aclarir una mica el tema, al menys el meu punt de vista...

No estic d'acord en que la climatologia no hi tingui res a veure. Però això s'hauria de saber, protestar activament per a que es posés remei no? igual que hi ha d'haver calefaccio n'hi ha d'haver d'aire acondionat... i en fi, el 15 setembre fa el mateix calor que el 15 juliol. Els nens han d'estar bé, sempre, i estem d'acord que dins de l'aula no s'hauria de rebasar uns 24 o 25 graus mai.
No associo, i crec que la gent cada cop ho fa menys, les vacances dels nens a la dels mestres. Però bueno, la gent també pensa que quan jo els hi dic a les 14h30 que no poden entrar a la caixa es perque jo me'n vaig i en el millor dels casos no marxo fins les 15h45.
De fet, me sembla bé que es tinguin vacances, i dies personals, i tot el que fassi falta, i per a tothom, per que sembla que anem endarrera en qüestió de drets i no cap endevant.
Ara, i per aqui no passo, no trobo bé que els nens tinguin 3 mesos seguits de vacances escolars. No sé si hi han estudis o no com comenteu, i sí serveix o no comparar el que es fa en altres països, però mestres, pedagogs i psicolegs sabem quant costa d'instaurar habits, d'establir rutines i amb quina facilitat es perden.
I això no vol dir que els pares no volguem estar amb els nens, personalment no vull altra cosa, però es dificil fer-ho tot.

I no està bé fer judicis globals, crec que ni mestres ni pares ni ningu hem de jutjar col.lectius.

Au, paro que ja sembla un altre post!
Ferran Porta ha dicho que…
Jordi, crec que barreges coses. Anem a pams:

és clar que hi ha temperatures de confort i altres que no ho són, però l'activitat no s'atura enlloc perquè faci calor. Tampoc, doncs, s'ha d'aturar a les escoles.

Pel que fa a això dels tres mesos, no tinc cap estudi i sí és de sentit comú. Segurament tu tampoc no tens cap estudi que demostri que la gent, el que vol, és que els "guardin els fills"; i aquesta afirmació, perdona, ni tan sols és fruit del sentit comú.

Salut.
Xavi ha dicho que…
Uff, quin creuament de missatges. Tots teniu part de raó. Jo crec que estaria bé com diu en Ferran, fer les vacances més repartides. Com a mínim per a que els nanus es vagin acostumant a al calendari que tindran d'adults: molt poques empreses donen un mes seguit de vacances. Te les fan repartir al llarg de l'any.
Manel Muñoz ha dicho que…
... quan éreu nens, se us feien llargues? ... a mi no, o com a mínim no les recordo com massa llargues ...
Mikel ha dicho que…
un tema de lo mes complicat i de dificil solució!!

Entradas populares de este blog

Crisi... sí

Soc una persona positiva. Els que me coneixen ho saben i els que no ho deuen haver notat per la majoria de posts que escric. Porto uns dies evitant escriure aquest post, però no me sento gens positiva. I sento que és algo que es respira, que es palpa a poc que parlis amb qui tens al costat. Evito escriure'l per què no m'agrada escriure de política aquí i evitaré el fer-ho, tot i així, trobo que la situació que estem visquent em desborda i potser no només ho veig jo així. Són massa coses les que es van acumulant i fan que el que potser em semblava una mena de petita "histèria col·lectiva" ho comenci a trobar greu. La vaga de transportistes està sent només la punta d'un iceberg, i les seves conseqüencies són importants. No criticaré mai a ningú que fassi vaga per lluitar per algo, el que no acabo d'entendre és aquesta necessitat de perdoneu l'expressió "putejar" als altres. Que ens quedem sense benzina els que cada dia hem d'anar a treballar en...

La ‘generación pandemia’ comienza la escuela: a qué debemos estar atentos

La ‘generación pandemia’ comienza la escuela: a qué debemos estar atentos New Africa/Shutterstock Sylvie Pérez Lima , UOC - Universitat Oberta de Catalunya La vuelta al cole de septiembre del 2020, y el curso 2020–2021, estuvieron marcados por los termómetros, las mascarillas, los grupos burbuja, medidas estrictas para las entradas y las salidas, recorridos marcados dentro de los centros educativos, ausencia de salidas y excursiones, y distancias de seguridad en todo y para todo. Una situación que, aunque fue algo más tranquila el curso 2021–2022, supuso un gran esfuerzo para toda la comunidad educativa. Han pasado ya (o sólo) tres años, y parece que el nuevo curso iniciado en septiembre se asemeja a los anteriores a la pandemia. Pero hay algo diferente: inicia su escolarización la “generación pandemia”, los niños y niñas nacidos durante el confinamiento. Cómo ha afectado a los más pequeños Hemos podido observar a lo largo de...

La gestió de l'alumnat amb trastorn de conducta i/o conductes disruptives

No hi ha dubte que l'alumne que ens diu que no, que ens fa sorolls, que ens contesta, que parla quan no hauria de fer-ho, el que ens sembla que ens desafia, el que troba allò que precisament ens farà alterar la gestió de l'aula, el que sembla que no vol aprendre, que ens molesta... és l'alumne que ens suposa un major repte com a docents a les aules. L'anomenat alumne disruptiu és el que ens posa a prova sovint, però aquell amb un reconeixement NEE o diagnòstic de Trastorn de Conducta ens situa sovint davant la sensació que no aconseguirem que aprengui, i ens farà qüestionar-nos si ho fem bé si hi reflexionem, però també ens podrà portar a dir que simplement, no hi ha res a fer amb ell. I tirar la tovallola. Abocant llavors  l'alumne a l'expulsió permanent, i a poques solucions que acabin conduint a l'èxit educatiu i l'evitació de l'abandonament escolar.  Sense tenir receptes vàlides per tothom ni varetes màgiques que ho solucionen tot, us p...