domingo, 22 de junio de 2008

Fi de curs

S'apropa Sant Joan i inevitablement ho associem al començament de l'estiu, de les vacances, el calor... i per tant el final de la rutina, del cole... La nit de Sant Joan, nit de bruixes.. té un punt màgic que fa un parell d'anys que he deixat de viure..
Abans, particularment ho vivia més aixi: estudiava durant l'any i acabats els examens canviava de vida i tot i treballar tot era diferent. Suposo que a mida que passa el temps la percepció del que implica el temps d'estiu va canviant.

El que no canvia, es que en aquests dies, s'acaba el curs. I per tant, s'inicia l'eterna discusió de les vacances i els nens.
Sé i sóc conscient que no aporto res nou, si més no, el meu punt de vista el deveu deduir. Fa uns mesos ja vai escriure respecte la conciliacio familiar i laboral i tampoc és la meva intenció repetir-me.
Només sento pel carrer que els mestres tenen moltes vacances, que què s'ha de fer amb els nens i en fi, les opinions al respecte son tan diferents com radicals a vegades.
No crec que els mestres tinguin moltes vacances, el que crec és que tenen les vacances que tots hauriem de tenir, i no cal desitjar que els altres tinguin menys, sinó que nosaltres tinguem més.
El que sí crec és que les vacances escolars no estan gaire ben repartides.
No trobo bé, i sobretot pels nens, dos mesos de vacances seguides més un mes que tot i que els mestres treballin els nens no van a classe. És massa temps seguit, on es perden ritmes, horaris, habits.. hi han trimestres escolars eterns que acaben en una Setmana Santa per després continuar tot seguit fins l'estiu... en altres països europeus la distribució és molt diferent.
I atenció que no ho dic pel bé dels pares ( que fem amb els nens quan no hi ha cole?) sinó dels nens... Tot i així, entenc als pares. Considero que l'escola no ha de ser responsable dels nens, no ha de ser el seu "parking", però tot és massa complicat. D'aqui el post que ja vai escriure al seu moment. Si jo tinc només un mes de vacances a repartir durant l'any, com em puc cuidar be del meu fill? és dificil.

17 comentarios:

Ferran Porta dijo...

No puc estar més d'acord amb tu. Saps com van les vacances escolars, aquí a Alemanya? Els nens són a classe fins al 15 de juliol i tornen a l'escola l'última setmana d'agost. Apenes cinc setmanes de vacances. Això sí, durant la resta de l'any fan una setmaneta de tant en tant.

Em sembla una forma molt més racional que la que tenim a l'estat, no cal dir-ho.

Ferran Porta dijo...

(PS: Quina gràcia: en el moment precís que jo escrivia aquest comentari, tu n'escrivies un al meu blog :)

Sylvie dijo...

Sí, una forma més racional sens dubte..
I sí, ja saps què en penso de les casualitats! el proxim cop escriure sobre aixo crec!

Striper dijo...

Lo evident esc que l'escola no pot viure d'esquena a la resta ignorant necessitats.

Sese dijo...

Recordo de petit que els meus amics després de Sant Joan es traslladaven amb les mares a l'estiueig i no tornaven fins al 15 de setembre, jo em considerava desgraciat perquè ho feia a partir del 15 de juliol. Els temps han canviat i ara pare i mare acostumen a treballar i en el millor dels casos són els avis els que prenen als nens.

A reveure

Anónimo dijo...

Estic totalment d'acord en que el període de vacances dels nostres escolars és massa llarg, quan tornen a l'escola ho han oblidat tot. Però jo plantejaria la qüestió des d'un altre punt de vista:

Imagineu-vos treballant amb 25 o 30 companys en un espai reduït, amb uns grans finestrals perquè entri la llum i inevitablement el sol, sense poder obrir les finestres perquè el soroll del carrer impedeix poder concentrar-se en la feina, amb una temperatura ambient voltant als 30º o més de calor humà, sense aire condicionat...

Són aquestes les millors condicions per treure el màxim rendiment dels alumnes? Siguem realistes, quants de nosaltres aguantaríem aquestes condicions en la oficina o feina habitual?
Tal com algú ja ha comentat, no seria millor aconseguir condicions més avantatjoses per a tothom? O som com aquell que demanava que li traguessin un ull perquè sabia que a l'enemic li traurien els dos?

Salutacions cordials,
csantama

Jordi Perales dijo...

La veritat, amb algun comentari al·lucino. Això de que "l'escola no pot viure d'esquena a la resta ignorant necessitats", què vol dir, que actualment no està al servei de la societat? Informa't una miqueta noi, perquè em sembla que vas una mica desencaminat!

Aquest senyor de què parla, d'una escola o d'una guarderia?

El debat del calendari escolar ja avorreix, de veritat. Durant 11 anys he estat mestre i mai, MAI, he fet dos mesos de vacances a l'estiu. I com jo, molta gent. Evidentment també hi ha el cas contrari, però "en todas partes cuecen habas".

Sobre el calendari escolar europeu, me sembla que no hi ha una diferència de dies anuals d'escolaritat. El que passa és que aquí, amb el clima que tenim, hem de fer el que hem de fer. No obstant, jo aquesta queixa no la sento només a l'estiu, també la sento per nadal i per setmana santa. Llavors, ... no serà que la gent lo que vol és que li guardin el nen (i no parlo de particularitats, parlo de generalitats)?

Franklin Kareem Nyram dijo...

Pienso que no es comparable lo de aquí con lo de Alemania. Yo he estudiado la primaria en Holanda y es verdad que las vacaciones de verano son más cortas que aquí. En España creo que es muy difícil mantener a concentración a 32ºC como hoy. en cuanto a la conciliación familiar-laboral: España vive todavía lejos de paises del Norte de Europa; aquí periste la errónea idea de: trabajo más horas, soy mejor trabajador; en N de Europa: trabajo más horas, soy menos eficiente.

Es imposible que nuestros hijos sean educados por sus padres con la presión socioeconómica a la que estamos sometidos, a pesar de una Europa socialmente más justa (curioso eufemismo), estamos convirtiendo a nuestros sucesores en seres competitivos, carentes de pensar por sí mismos y atados a una conciencia colectiva que prima la competitividad y la eficiencia supina en todas las areas de la vida.

Un saludo.

PD: si vieras la cara de unos vecinos italianos esta mañana, sólo sabían decir (No n´é vero questo que é visto questa notte, no n´e vero!!!)

Anónimo dijo...

Los profesores entre unas cosas y otras tienen 3 meses d vacaciones al año y luego encima se quejan d q estan estresados!! Venga hombre!! Y esa bobada d q cn 30 grados no se puede dar clase es para flipar,seguro q los q estan asfaltando las carreteras tb piensan q cn 30 grados no se puede trabajar pero lo hacen y con 50. En fin q se quejan d vicio,pero en este pais ya se sabe no hay como ser funcionario para tocarse ls cojones a dos manos y encima protestar.

Anónimo dijo...

Al último comentario. Si tanto te gustan las condiciones laborales de los maestros y profesores, ya sabes ... A estudiar 3 años de magisterio y luego oposiciones. Y A VIVIR DE PUTA MADRE EL RESTO DE TU VIDA!

Ferran Porta dijo...

Jordi i Franklin, perdoneu però el tema del clima no em sembla rellevant. Que fa calor? Sí, d'acord, però no seria aquest un motiu per deixar de treballar.

L'important és, em sembla a mi, la racionalització de les jornades de treball a l'escola. No és eficaç que els nanos (jo no he parlat en cap cas dels professors; només dels alumnes) passin prop de 3 mesos!!! fora de l'escola. Això, Jordi, no té res a veure amb voler tenir "els nens guardats", evidentment. Té a veure amb eficàcia i, repeteixo, amb racionalització.

De la mateixa manera, segurament no és el més intel·ligent que de Reis a Setmana Santa puguin arribar a fer gairebé tres mesos seguits de classe sense una sola pausa.

És irracional, tot plegat.

Jordi Perales dijo...

Home Ferran,

El tema del clima si que és important. Ens podries dir quants graus tens a la sala on has escrit aquest missatge? 25 º? I a quantes oficines hi ha més de 25 º a l'estiu? perquè els nens han de treballar pitjor que els adults?

Dius que no és eficaç que els nens passin prop de tres mesos fora de l'escola. Tens algun estudi que ho digui això o és pura intuïció?

No t'enganyis Ferran ben poca gent demana poder passar més temps amb els seus fills, el que demanen és que els hi guardin els fills i això es fa en una guarderia, no en una escola.

En el fons, hi ha una crítica cap als mestres perquè s'identifica tres mesos de vacances dels nens amb tres mesos de vacances dels mestres. Això, sento defraudar-vos, però no és així.

Sylvie dijo...

En fi, no contestaré personalment que no val la pena.
Intentaré aclarir una mica el tema, al menys el meu punt de vista...

No estic d'acord en que la climatologia no hi tingui res a veure. Però això s'hauria de saber, protestar activament per a que es posés remei no? igual que hi ha d'haver calefaccio n'hi ha d'haver d'aire acondionat... i en fi, el 15 setembre fa el mateix calor que el 15 juliol. Els nens han d'estar bé, sempre, i estem d'acord que dins de l'aula no s'hauria de rebasar uns 24 o 25 graus mai.
No associo, i crec que la gent cada cop ho fa menys, les vacances dels nens a la dels mestres. Però bueno, la gent també pensa que quan jo els hi dic a les 14h30 que no poden entrar a la caixa es perque jo me'n vaig i en el millor dels casos no marxo fins les 15h45.
De fet, me sembla bé que es tinguin vacances, i dies personals, i tot el que fassi falta, i per a tothom, per que sembla que anem endarrera en qüestió de drets i no cap endevant.
Ara, i per aqui no passo, no trobo bé que els nens tinguin 3 mesos seguits de vacances escolars. No sé si hi han estudis o no com comenteu, i sí serveix o no comparar el que es fa en altres països, però mestres, pedagogs i psicolegs sabem quant costa d'instaurar habits, d'establir rutines i amb quina facilitat es perden.
I això no vol dir que els pares no volguem estar amb els nens, personalment no vull altra cosa, però es dificil fer-ho tot.

I no està bé fer judicis globals, crec que ni mestres ni pares ni ningu hem de jutjar col.lectius.

Au, paro que ja sembla un altre post!

Ferran Porta dijo...

Jordi, crec que barreges coses. Anem a pams:

és clar que hi ha temperatures de confort i altres que no ho són, però l'activitat no s'atura enlloc perquè faci calor. Tampoc, doncs, s'ha d'aturar a les escoles.

Pel que fa a això dels tres mesos, no tinc cap estudi i sí és de sentit comú. Segurament tu tampoc no tens cap estudi que demostri que la gent, el que vol, és que els "guardin els fills"; i aquesta afirmació, perdona, ni tan sols és fruit del sentit comú.

Salut.

Xavi dijo...

Uff, quin creuament de missatges. Tots teniu part de raó. Jo crec que estaria bé com diu en Ferran, fer les vacances més repartides. Com a mínim per a que els nanus es vagin acostumant a al calendari que tindran d'adults: molt poques empreses donen un mes seguit de vacances. Te les fan repartir al llarg de l'any.

Manel Muñoz dijo...

... quan éreu nens, se us feien llargues? ... a mi no, o com a mínim no les recordo com massa llargues ...

Mikel dijo...

un tema de lo mes complicat i de dificil solució!!