martes, 19 de enero de 2010

Confiança Educativa II Part : #formacio1x1

Doncs sembla ser que finalment, sí. I que a partir de l'any que ve, part dels alumnes ja començaran a treballar a l'escola amb ordinadors.
Em sembla fantàstic.
I ho dic sense ironies. És fantàstic veure que el sistema educatiu progressa, i tinc una sensació personal que el canvi serà similar al que van viure els nostres pares quan van passar de la petita pissarra i guix al paper i llapis.

Certament, un canvi amb tanta importància, ha d'estar acompanyat de la formació i suport adequats a mestres i professors per tal de que també ells poguin ensenyar a les famílies i alumnes a treballar amb una eina amb la que, a diferència de les llibretes i els bolígrafs, hi ha un coneixement i una experiència prèvia molt dispars. Crec que és un pas que abans o després s'havia de fer, i no s'ha de tenir por, metologicament és amb tota franquesa, allò que trobo que també necessitaran els nostres fills en el futur immediat. No entraré aqui en la qüestió econòmica, que em preocupa molt, però igual que em neguiteja l'elevadissim cost del material escolar i llibres de text any rera any. No és res nou això.

Trobo però, que tant obsessionats hem i han estat en la metodologia, que sembla que allò realment important ha quedat en un segon terme i en poques ocasions en sento a parlar, o llegeixo al respecte.
Parlo dels materials i dels continguts.

Em pregunto sovint, quins materials ompliran aquests ordinadors, amb quin material es treballarà. S'han adaptat ja les editorials a la velocitat amb la que s'ha decidit implementar els ordinadors a les aules? O simplement tenen pdfs dels llibres de text tradicionals? com sempre, em fiaré i em deixaré guiar pel bon criteri dels mestres i professors a l'hora de triar el material... però, m'agradaria saber si ells consideren que la oferta que tenen en material digital és adient i adequat. Aposto a que no. Si més no, hi hauran professors acostumats a elaborar el seu propi material i coneixedors a més d'eines tic, que no es conformaran amb un llibre en pdf, però potser no tots tindran aquesta facilitat. I tot i així, potser caldria haver cuidat més els llibres de text i sobretot, haver-se cerciorat que els professionals de l'educació disposen de tot el material adaptat a la nova metologia i no anar fent a mida que passa el temps. Per què al final, independentment de qui sigui el responsable, Educacio, Editorials, etc, el resultat final és l'educació dels nens i joves. En aquest sentit, en aquesta nota de premsa, i notícia del 18 de Gener , sembla ser que es té en compte aquesta reflexió prèvia. Tinc moltissims dubtes respecte "Empuries" però suposo que amb la seva implantanció i correcte explicació els solventaré.

Ara... respecte els continguts... aqui sí que no he trobat resposta.
Ens hem preocupat de modificar la metodologia, pensant en com han de treballar en el futur els nostres nens. Però i sobre el que han d'apendre? Ens hem preguntat si avui han de continuar aprenent el mateix que fa trenta o quaranta anys? Son necessaris els mateixos coneixements, sobre les mateixes àrees?
Indubtablement, hi han certs coneixements,conceptes, procediments, etc que es mantenen invariables i continuaran ensenyant-se, anava a dir igual, però no, son els mateixos coneixements explicats de moltes possibles maneres, però és cert que la fotosíntesi seguirà produint-se de la mateixa forma, la pluja continuarà sent posterior a l'evaporació de l'aigua, i dos més dos seguiran fent quatre.... Però... estem segurs que no podem introduir cert dinamisme en aquests continguts? Els coneixements no poden reduir-se a això, l'educació no pot ser només això.
Com és possible que ningú hagi previst què poden necessitar els nostres fills quan acabin la primària per exemple?
Ens preocupem tant per la forma que oblidem el fons.

9 comentarios:

Què t'anava a dir dijo...

el problema d'ara no és obtenir la informació sinó saber-la gestionar i interpretar. les coses han canviat molt.

Boris Mir dijo...

Bé, de fet molts ja hem començat!
Tenim un pla Pilot a secundaria, l'EduCAT1x1 que ens ha de servir per a resoldre moltes de les incògnites que el teu post comenta.
Hi ha molt per millorar, però hem començat a fer el canvi de forma massiva, en molt centres. I aquest canvi no ha fet sinó començar...
Esperem que amb les contribucions de tothom assolirem l'objectiu principal: millorar l'educació del nostre país.
Ben cordialment,
Boris

Lluís Camell dijo...

Totalment d'acord amb el que dius. Els ordenadors són una bona eina que cal omplir amb continguts degudament pensats i actualitzats.

Unknown dijo...

Per experiencia, crec que les editorials no estan prou preparades per oferir uns continguts digitals de qualitat. Es dificil i complicat passar d'un supor com es el paper utilitzat durant segles a un altre com el digital. Per desgracia crec que ens queda veure molts PDF.

Sylvie dijo...

Gràcies pels comentaris, per compartir el debat. M'alegra sentir q les meues preocupacions son les d'altres i que treballem per sortir endevant.

Unknown dijo...

Coincideix que en les últimes setmanes he estat en contacte amb unes de les editorials de llibres de text, i preguntats pel tema, em van dir que el decret dels ordinadors els havia agafat per sorpresa, que estaven fent un gran esforç per adaptar continguts i que si bé es cert que passar del paper a un pdf es relativament fàcil, el fet de dispossar d'ordinadors fa que aquest continguts hagin de tenir valor afegit en forma d'interactivitat... i el que caldrà veure si aquesta feina afegida, que no es senzilla, aquest cost addicional, qui ho suportarà.

Per un altre banda està el material humà, els professors, on i a despit de que hi han alguns que s'han "buscat la vida" i han aprés a fer servir eines com gCompris i Moodle, la gran majoria veu amb un cert grau de temor el que ve, doncs es cert que el canvi de paper a ordinador no te les mateixes implicacions que va tenir el canvi de la pisarra al paper... jo ho veig molt diferent.

Afortunadament hi han experiències com HortDigital, un projecte conjunt entre Educació i el CitiLab de Cornellà, en el que als professors se lis mostren tècniques de com dur a terme la tasca docent aprofitant la immensa potència que pot donar un ordinador per cada alumne...

Però això a mi em genera altres dubtes, que poden anar de qui dona el suport a aquests ordinadors, que passa amb les infraestructures TI existents als col·legis, que penso que son clarament insuficients pel volum d'ús d'ample de banda que requerirà aquest material, i inclús si en cop d'un ordinador, pagat en part pels pares, i subjecte a obsolescència, accidents, averies... no seria millor que les classes estiguessin equipades amb thin clients, i que tot el programari estigués al núvol, el que comporta que aquest equipament, que pel alumne es un ordinador, a efectes de la escola i del Departament d'Educació tindria un temps d'amortització molt mes llarg, doncs el que caldria actualitzar son servidors i no ordinadors individuals... i el cost d'inversió inicial es exactament igual al d'un netbook d'última generació.

Com sempre, un bon post que m'ha fet reflexionar.

Carles Garcia Olivé dijo...

Rafael, cal tenir en compte que potser és pretén també que l'alumne es pugui endur el netbook a casa. ¿Podrien igualment endur-se els alumnes els thin clients a casa?
Sigui com sigui, per mi està molt clar que com en altres ocasions, malauradament, no s'ha calibrat bé el cost a llarg termini d'aquesta mesura.
Afegitó polític (disculpeu, però és que salta a la vista): hi ha eleccions a la tardor. Poder anunciar a un o dos mesos vista de les eleccions que "hem introduit l'ordinador a l'aula"... No us encaixen les peces?
Salutacions cordials a tots.

(a twitter.com sóc @cgolive )

Unknown dijo...

Si, es pot disposar d'un software que faci la emulació d'un thin client a casa... només cal dispossar d'una connexió de banda ampla, i d'un PC. Habitualment hi han versions d'aquest software per Windows, Linux i Mac.

De fet en altres àmbits de l'administració pública ja s'està fent servir el model thin clients-emulador per l'estalvi que suposa... així que, perquè no en educació?

Anónimo dijo...

bon comencament