lunes, 2 de agosto de 2010

Quan la noticia important queda difosa: la reforma laboral,l'atur i les ajudes.

Massa ocupats debatint si la prohibició de les corrides de toros són o no un assumpte d'identitat, preocupats uns i altres en precampanyes autonòmiques, en reclamar multes a líders que viatgen sense cinturó de seguretat.... la gran noticia ha quedat diluïda entre tots aquest sucedanis de noticies: la reforma laboral, i la qüestió laboral en general.

Una reforma laboral que arriba després d'una reforma fiscal inacabada i amb mesures que tot i insistir el President del Govern que fomenten la contractació i eviten l'acomiadament no acabo d'entendre. I tot i que encara es projecte de llei i que possiblement la votació final sigui pocs dies abans que la convocada vaga general i s'introdueixin esmenes hi han punts que em resulten sorprenents. Per exemple, el fet que una empresa pugui tenir pérdues actuals i previstes ( i no només persistens en el temps) sigui ja motiu per procedir a un comiat per causes econòmiques. Potser em falta llegir més al respecte però de sobte penso que moltes empreses són estacionaries o pitjor encara... moltes ( i dic per què ho sé) no presenten números reals per no haver de pagar tots els impostos que els hi correspondrien... i lo pitjor... se m'acudeix que és relativament senzill per un bon economista/contable "demostrar" que l'empresa pot incorrer a curt termini en pérdues o disminució d'ingressos i entrar així en la possibilitat de reduïr costos amb un acomiadament econòmic... abans d'entrar en analitzar altres reduccions de despeses o incrementar una major eficacia en la gestió dels seus actius.

A tot això, llegeixo avui, en una noticia que torna a passar casi desapercebuda: el Govern central prorrogarà l'ajuda de 400 i pocs euros , prorrogant-la doncs per segon cop i aconseguint que així 8 de cada 10 aturats percebin algun tipus d'ajuda. (Aclareixo que segons entenc, prorrogar no vol dir que qui la cobra la continuï cobrant si ja ha esgotat el seu perióde, si no que nous aturats sense prestació s'hi podran continuar acollint)
Certament, i de forma objectiva no em sembla malament atorgar certa ajuda quan no hi ha cap altre ingrés, hi han casos realment dramàtics però.... per un altre costat.... em pregunto quanta gent no prefereix cobrar aquestes prestacions abans que treballar en feines que no són acordes a les notres expectatives. Sé que políticament no és correcte el que dic, que la preparació i curriculum que tenim ha de tenir-se en compte... però fins a quin punt un país ha d'assumir una reducció de sou funcionarial sense contemplacions i continuar pagant un subsidi havent-hi encara feines per desenvolupar?
Ahir, trobo que encertadament i a imitació que ja fan altres països europeus, el Ministre de Treball es preguntava si aquells aturats que rebutgin feina haurien de continuar cobrant. Jo potser no seria tan radical ((horaris en families amb persones a càrreg, desplaçament, etc) però si es rebutgen potser dos o tres feines i/o cursos de formació sí que caldria eliminar l'ajuda. Crec que la opinió del Ministre va ser llençada per tal d'obtenir un feedback de la ciutadania i trobo que avui l'ha trobat amb la noticia dels temporers a Catalunya. Cert que la feina és dura, molt i que 6 €/hora no és un magnífic sou ( al cap i a la fi, és el sou mileurista de la immensa majoria) però podem acceptar que es rebutgin feines? no vol dir això que hi torna a haver negocis sense declarar o un sosteniment familiar dificil d'argumentar? Aniriem a altres temes, com per exemple la insitència que he fet en que reduïr la despesa pública no és l'unic camí , s'han de recaudar tots els ingressos amb un control molt més exhaustiu. Però insisteixo, de la mateixa manera que de forma immediata s'ha procedit a reduccions de sous de treballadors indefinits de l'estat, cal un control correcte de l'abonament d'ajudes.... i ni prestacions i ajudes linials ni sobretot, prestacions d'atur per persones que rebutgen feines, o que maquinen per mantenir o obtenir la prestació de l'atur. Tots en coneixem..

En qualsevol cas... no perdem el Nord. Aquests són els temes realment importants.

1 comentario:

Què t'anava a dir dijo...

entre la roja, el burca, l'estatut i els toros estem la mar d'entretinguts. vinga els temes secundaris.