Ir al contenido principal


Un dels protagonistes de les noticies d'avui ha estat Javier Bardem. Ha estat mereixedor de potser el premi més cotitzat pels actors després d'haver guanyat uns 16 premis més d'altres festivals cinematogràfics. L'Oscar que li han donat en reconeixement al seu paper com a psicopata en No es Pais para Viejos li obre les portes de Hollywood, i crec haver llegit que ja té tres projectes nous signats. Me n'alegro per ell com per qualsevol altre actor que s'ho mereixi, tot i que hi han haguts molts detalls que no m'han agradat, en resum els seus aires de grandesa, no assistint als Goya i no doblant al castellà el seu propi paper ara oscaritzat.
No parlaria avui d'això si ahir no m'hagues sobtat una noticia que vaig sentir a TV5 a la nit. En ella se'ns recorda com de malament viuen els actors que ara ja són grans, com de míseres son les seves pensions. M'altera la noticia i no és que no comparteixi la pena que em pot donar el veure una persona gran amb una pensió de 300 o 400 euros, però és que em sap més greu qualsevol treballador del camp, qualsevol pagès que ja no te força pel cultivar la terra, o qualsevol pescador que no pot sortir a la mar, o qualsevol altre persona que no ha tingut el ritme de vida dels actors que han estat famosos, que han tingut moments estelars i que han tingut feines retribuides com poques altres. Són gent que han estimat la seva feina però que com molts, han viscut el dia a dia i ara es troben que no han sabut estalviar o mirar el futur. Entenc que com qualsevol altre autonom han de cotitzar segons el que declaren. No ho sé bé, però em pregunto si d'aqui 30 anys també el Bardem o la Pé sortiran a les noticies explicant que no arriben amb la seva pensió.

Comentarios

Mikel ha dicho que…
ben vist , tot i que no es pot generalitzar , els que ho han tingut tot i ara no tenen res es per que mentre ho han tingut tot s´han dedicat a viure al limit i no noms no estalviar res si no que han viscut per sobre de le seves propies possibilitats i es molt facil pujar el nivell de vida , pero molt dificil baixar-lo.
A una persona el pernil del pais li pot semblar força bo , pero si el tens una bona temporada nomes menjan pata negra et dira que el pernil del pais es plastic...
Sergi ha dicho que…
Totalment d'acord amb el Mikel, al 100%. Això que dius dels actors els passa a molts futbolistes per exemple... El tema també està en l'educació que reben aquestes persones. Nens milionaris amb 20 anys... O tens uns pares o algú que et guïi una miqueta, o les coses es poden complicar.
PD: A mi el BArdem tampoc és que em caigui massa bé, perque penso que s'ho té bastant cregudet, però vaja...

Salut, plans de pensions i filmoteques
Anónimo ha dicho que…
Hola maca, tema interessant...

Tots lluitem a la vida per tenir el major benestar possible (encara que hauria de dir que lluitem per sobreviure). En aquesta lluita accedim a feines més o menys interessants, ben o mal retribuides... Amb el que guanyem, no tan sols hem de fer mans i mànigues per arribar a final de mes, sinó també per estalviar per quan siguem uns iaios i no ens arribin altres recursos per la jubilació.
Total, que abans que jo molts s'han hagut d'espavilar. Que ara ens toca a nosaltres, a mi, arrossegar del carro i... en uns anys, seran els nostres fills els que hauran de suar de valent.
Amb sort o sense, ara estem sembrant. Tot el que comencem a recollir no ho malbaratem, perquè ens pot passar com a aquests "sujetos" que ho han tingut tot i ara es lamenten i volen que els solucionem la vida.
Osti, quin rotllo he fotut. És que alguns tenen un morro...
Una abraçada Sílvia.
Franklin Kareem Nyram ha dicho que…
He visto No Country for Old Men y la versión doblada (sin comentarios). Gran papel de Bardem y oscar merecido (aunque los criterios de la Academia siguen siendo discutibles). Me alegro también por Daniel Day-Lewis.

Respecto al tema de los actores que se retiran y a su mísera retribución en al ocaso de su carrera: son personas que llegan a lo más grande de forma rápida y les cuesta mantenerse, por qué? porque dependen siempre de las preferencia de la opinión pública (espectadores), en realidad son como los valores de la bolsa; se cotizan al alta o a la baja.

Pienso que esta situación deberían asumirla cuando están en lo más alto y prepararse para el futuro (desde el punto de vista económico y vital). Muchos dilapidan sus fortunas y acaban en la miseria, otros se reconvierten en productores, direcores, etc.

En cuanto a mí: nunca tendré paro, las enfermedades no cotizan en la bolsa, ni el alma de los pacientes tampoco.

Un saludo.
Franklin Kareem Nyram ha dicho que…
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Xavi ha dicho que…
És el mateix que la societat general d'autors i editors. Estem fent un robatori de copiar CD's. Però... a quí estem robant?
D'altra banda, que se'n pot dir d'un artista (una persona en definitiva), que passa de multimilionari a "pobre"? Què se li ha anat de les mans potser?
Rrrrrrreflexionem-hi
petons
Ferran Porta ha dicho que…
Llegir que algú arriba a vell/a amb una pensió de 300 o 400 euros em fa molta pena, hagi treballat en l'àmbit que sigui. Em sembla que estar currant 50 anys de la teva vida per arribar a gran i haver d'estrenyet el cinturó és una pèssima jugada.
Sylvie ha dicho que…
Ei nois, me n'alegro que mes o menys compartiu la meva visio... a vegades penso que estic lluny de tothom i els comentaris m'ajuden a veure que no és tant aixi! gràcies.
Ferran, tens raó però nomes dic que el cinturó potser l'has d'estrenyer abans sobretot en aquestes casos que com diuen el Mikel,Sergi, Franklin, Ramon, Xavi... son gent que han arribat alt, que han menjat pernil del bo, que han estat cotitzant molt alt i no s'han preparat pel futur. Es precisament per el malament que em sento quan un avi ve a cobrar la pensió i treu 300 o 400 euros que em fa rabia veure gent que també es queixa quan han tingut mooolt!
No té res a veure, però sense voler ho relacio amb els que estan a Bcn en pisos de lloguer antics, que paguen una miseria. I és clar que no està bé que el propietari no cuidi la vivenda , pero carai, que els que hi viuen diguin que es que no tenen res mes tampoc té perdó. Els de la seva generació que no han pagat aquest lloguer tant bó tants anys s'han buscat la vida no?
Aix... casi faig un altre post!!
Petonetss
Борис Савинков ha dicho que…
Estic d'acord amb tu Silvia, i a més dels actors un altre cas conegut és el dels futbolistes d'èxit.És fonen fortunes immenses en molt poc temps i alguns d'ells queden pelats i/o convertits en politoxicòmans. No té res a veure amb el pensionista que tota la vida ha treballat.

Per cert, felicitats pel teu blog. I he al.lucinat amb el del teu pare: no pensa continuar? anima'l, que és molt interessant.
Sylvie ha dicho que…
Hola Jaume!

Benvingut i gràcies pel comentari i les felicitacions...ja li diré també al meu pare per a que continui el seu.
Respecte el que comentes, és ebn cert i m'has fet pensar en una canço del Quijano, de l'ultim disc que es diu la Balada del Futbolista, on descriu el que dius a mes de remarcar com cauen en l'oblit.
Petons

Entradas populares de este blog

Crisi... sí

Soc una persona positiva. Els que me coneixen ho saben i els que no ho deuen haver notat per la majoria de posts que escric. Porto uns dies evitant escriure aquest post, però no me sento gens positiva. I sento que és algo que es respira, que es palpa a poc que parlis amb qui tens al costat. Evito escriure'l per què no m'agrada escriure de política aquí i evitaré el fer-ho, tot i així, trobo que la situació que estem visquent em desborda i potser no només ho veig jo així. Són massa coses les que es van acumulant i fan que el que potser em semblava una mena de petita "histèria col·lectiva" ho comenci a trobar greu. La vaga de transportistes està sent només la punta d'un iceberg, i les seves conseqüencies són importants. No criticaré mai a ningú que fassi vaga per lluitar per algo, el que no acabo d'entendre és aquesta necessitat de perdoneu l'expressió "putejar" als altres. Que ens quedem sense benzina els que cada dia hem d'anar a treballar en...

La ‘generación pandemia’ comienza la escuela: a qué debemos estar atentos

La ‘generación pandemia’ comienza la escuela: a qué debemos estar atentos New Africa/Shutterstock Sylvie Pérez Lima , UOC - Universitat Oberta de Catalunya La vuelta al cole de septiembre del 2020, y el curso 2020–2021, estuvieron marcados por los termómetros, las mascarillas, los grupos burbuja, medidas estrictas para las entradas y las salidas, recorridos marcados dentro de los centros educativos, ausencia de salidas y excursiones, y distancias de seguridad en todo y para todo. Una situación que, aunque fue algo más tranquila el curso 2021–2022, supuso un gran esfuerzo para toda la comunidad educativa. Han pasado ya (o sólo) tres años, y parece que el nuevo curso iniciado en septiembre se asemeja a los anteriores a la pandemia. Pero hay algo diferente: inicia su escolarización la “generación pandemia”, los niños y niñas nacidos durante el confinamiento. Cómo ha afectado a los más pequeños Hemos podido observar a lo largo de...

La gestió de l'alumnat amb trastorn de conducta i/o conductes disruptives

No hi ha dubte que l'alumne que ens diu que no, que ens fa sorolls, que ens contesta, que parla quan no hauria de fer-ho, el que ens sembla que ens desafia, el que troba allò que precisament ens farà alterar la gestió de l'aula, el que sembla que no vol aprendre, que ens molesta... és l'alumne que ens suposa un major repte com a docents a les aules. L'anomenat alumne disruptiu és el que ens posa a prova sovint, però aquell amb un reconeixement NEE o diagnòstic de Trastorn de Conducta ens situa sovint davant la sensació que no aconseguirem que aprengui, i ens farà qüestionar-nos si ho fem bé si hi reflexionem, però també ens podrà portar a dir que simplement, no hi ha res a fer amb ell. I tirar la tovallola. Abocant llavors  l'alumne a l'expulsió permanent, i a poques solucions que acabin conduint a l'èxit educatiu i l'evitació de l'abandonament escolar.  Sense tenir receptes vàlides per tothom ni varetes màgiques que ho solucionen tot, us p...