domingo, 18 de mayo de 2008

Aigua

Avui hi ha hagut una gran manifestació a Amposta, al Delta de l'Ebre. Com sempre a les manifestacions, les xifres segons uns i altres són força diferents, però l'important és que ha estat prou nombrosa com per fi, fer-se notar i sortir a les noticies de televisions nacionals.
Potser avui és doncs un bon dia per a que jo hi digui la meva. I no faré un gran post.
Com a punt de partida, i de sentit comú, si hi ha mancança d'aigua en un lloc i en l'altre n'hi ha suficient s'ha de compartir. Compartir aigua és compartir vida i és un bé comu. Ja ho sé que si l'aigua és de tots també és meva i trio si la vull donar o no, però sembla un xic egoista pensar així si realment hi ha una necessitat.
A banda d'això, hi han tants problemes al voltant, basicament politics ( i per això jo encara no havia dit res al respecte... ja sabeu que prefereixo no fer referencia a la politica en aquest bloc) que tot ho fa molt dificil. Em plantejo per exemple que no entenc una politica per autonomies respecte l'aigua. Si hi ha sequera a Sevilla i al Pais Basc tenen els pantans als 90% no formem (agradi això o no) part del mateix pais?
Aqui a més, el problema és doblement greu, doncs parlem de la mateixa Comunitat, del mateix Pais.
Trobo que si la mancança és real i el problema existeix de debó, l'aigua s'ha de donar, al menys per paliar el problema, com si fos una sol.lucio in extremis i per salvar el moment.
Ara, estic plenament d'acord amb tot allò que manifesten els que hi estan en contra. I em sumo a dir que la politica urbanistica no és sostenible. No només és fan piscines i camps de golf on no hi ha aigua, es construeix sense tenir en compte els recursos. I és clar, si es construeix serà per que la gent hi va a viure, llavors s'han de buscar altres alternatives. I transportar aigua en vaixells tampoc és la via valida.
Cal aprofitar tota l'aigua, no deixar perdre ni una gota, i tot i que les desalinitzadores semblen una bona sol·lució els ecologistes diuen que a la llarga torna massa sal al mar.
Jo vivia al costat del Delta del Llobregat. Sé que no té res a veure, però van recuperar-se platges i hi havien moltes aus que hi anaven. Ara hi ha una nova pista de l'aeroport. Això segur que no és la sol·lucio.
Em de desenvolupar-nos socialment, tecnologicament.... pero hem de fer-ho d'una forma realment sostenible.
No vull deixar de veure l'arros creixer al delta, no vull pensar que la sal del mar el matarà i no vull pensar en que les aus que hi van haurien de buscar altres llocs.
Però també me fa por que tot es mogui només per interessos econòmics, d'un i altre costat.

7 comentarios:

Mikel dijo...

la veritat es que el gobern ho ha fet fatal!! la previsió i la gestió han estat pesimes

Franklin Kareem Nyram dijo...

"Sólo hace falta haber pasado sed para valorar el agua"

Esta es una frase de mi padre, que trabajó 15 años en los campos de petróleo y gas de Kufrah (Libia). Cuando caen 4 gotas como las que han caido hace unas semanas nos olvidamos de que la sequía continúa. la gente no ahorra agua siempre, sólo cuando ve el peligro acercarse.

Respecto a los campos de golf y piscnas, lo mismo, un despilfarro enorme, un insulto a los paises pobres.

La actuación del gobierno de la Generalitat: turbia, con la necesidad de corregir errores de bulto un día después de decir que se levantaba la "veda" de despilfarrar agua.

Un saludo.

Striper dijo...

Es un tema molt complicat que moltes vegades es mou per interesos politics, i si be com tu dius te que existir una solidaritat amb l'aigua, tambe s'ha de tenir en compte els recursos propis disponibles a la hora de fer grans proyectes urbanistics.

barman dijo...

Això de la manca d'aigua és quelcom molt seriós. Fins fa poc no era conscient de la magnitud del problema. No l'imaginava tan immediat. Veig que s'ha deixat fer fins a darrera hora i que no hi ha hagut previsió. Que els ha passat als gestors de l'aigua? Que ens ha passat a nosaltres com a consumidors? Ara, tots a córrer. Com sempre.
Aquests dies de pluja m'he adonat que de les precipitacions no s'aprofita gens d'aigua, es perd tota. Observava com l'aigua baixava a dojo pels carrers i es perdia al mar.
Us prometo que ara practico l'estalvi d'aigua i li en dono el valor real que té.
Sobre trasvassaments i accions solidàries per donar aigua... si es pot, endavant. Però si és un risc per nosaltres... que es busquin la vida. Això dels camps de golf, piscines, etc m'indigna moltíssim.
Una abraçada.

Jordi Perales dijo...

Silvia,

Crec que parteixes d'una afirmació com a mínim dubtosa. Qui diu que en algun lloc hi sobra aigua? Potser cal clarificar-ho perquè si donem veracitat a segons qui, jo també em puc considerar un referent i dir que a Barcelona hi sobra aigua. I si no, només cal veure el clavegueram que hi ha, amb fuites constants (igual que a la immensa majoria de ciutats eh!). Llavors, no voldrà dir que està sobrant aigua i que per això la tiren?

Però va, t'accepto que en algú pugui dir que en algun lloc sobra aigua. De la mateixa manera que també podem considerar que hi sobren centrals nuclears, centrals tèrmines, molinets de vent, i fins i tot algunes químiques que embruten el riu. Però d'això ningú se'n recorda. Que insolidària que és la gent!!!

Dius que perquè no es podria portar aigua d'un lloc a un altre? Què passaria si a Andalusia, algun il·luminat decidís convertir tota la regió en regadiu? Clar, faltaria aigua, per tant, se n'hauria de portar, però ecològicament seria sostenible? I econòmicament? O és que hem d'estar pagant l'aigua entre tots per a que la disfrutin només quatre latifundistes?

Dius que cal aprofitar tota l'aigua. Podríem tornar a definir què vols dir amb "aprofitar tota l'aigua". Perquè abocar aigua dolça al mar també és aprofitar-la. O de què et penses que sobreviu tota la flora i fauna marina que va des de Castelló fins a Tarragona?

Saps quin és el problema real? Que ara que hi haurà escassedat d'aigua, qui tindrà aigua tindrà el poder, i no interessa que el poder estigui fora de l'Àrea Metropolitana. Aquí està realment el problema.

Una última pregunta que me faig. Si tan important és l'aigua, i n'hi ha tan poca, perquè no cobrem a 10 € el metre cúbic? Vols dir que continuaria faltant aigua?

Ferran Porta dijo...

Bona, l'última frase d'en Jordi. Però jo encara diria més: a 10€/m3 que la cobrin als gestors de camps de golf, per exemple. I per tothom, que comencin a fer desalinitzadores a tort i a dret. Coi, que tenim un mar ple d'aigua aquí al costat!!!

Sylvie dijo...

Holetes a tots

Només comentar que no he volgut comentar expressament. Jo ja vaig fer el meu post en la meva opinió i és un tema molt controvertit i en certa mesura totes les opinions que s'han versat aqui són igualment vàlides.

Petonets