lunes, 7 de junio de 2010

Jornades de la #Penedesfera: Sobre la taula "Cap a on van els continguts digitals que volen ensenyar?" i "Tallers 2.0"

Doncs ja es va presentar el programa de les III Jornades de la Penedesfera i finalment aquest divendres i dissabte (11 i 12) de Juny tindran lloc. És el resultat de la feina que tot i que en un principi es va començar al Novembre i s'ha accel·lerat a partir del més de Març ,es va gestar ara fa un any. Amb alguns ja ho hem parlat, altres m'ho heu preguntat i em veig amb la necessitat d'explicar pausadament perquè aquest any m'he desvinculat finalment de participar en la organització i conducció de taules.
Em vaig sentir orgullosa de formar-hi part l'any passat, trobo que en general van ser unes Jornades amb molt de nivell.
En el meu cas en concret, l'organització del que volien ser uns tallers per apropar les eines 2.0 i compartir el món del videoblogger amb invitats reconeguts juntament amb la @soniola em van fer estar convençuda que l'any següent hi tornaria. De fet a una entrevista que em va fer Rafael Pardo a Calafell Radio per el programa La Vida en Xarxa així ho vaig manifestar.

Així doncs, amb la Sonia (@soniola) vam fer per primer cop una taula que va voler ser més pràctica i participativa. No va ser fàcil. Els agraïments i felicitacions posteriors que vam rebre no van disminuir la pròpia autocrítica que en el seu moment ja vaig fer. I sent honesta amb mi mateixa, no puc repetir els mateixos errors. És cert que s'ha donat llibertat per gestionar segons considerèssim el temps dedicat a l'ensenyament d'eines 2.0. Però no es tracta només de la gestió del temps. Tal i com jo ho entenc, en unes jornades amb recolzament de la Universitat i amb l'Educació com a un dels punts forts caldria haver fet molt més èmfasi en la formació. I vinculant la formació i la conversa 2.0 haver creat espais d'ensenyament i aprenentatge d'eines de sobres conegudes per els que ens acabem trobant a tots els llocs però encara llunyanes per a la majoria de la gent. Aquest és doncs és un dels motius per els que no duc a terme la mateixa taula que ja es va fer l'any passat.

És més, al Programa de les Jornades, any rera any s'insiteix en el següent: "L’objectiu de l’esdeveniment és traslladar al conjunt de la societat el fenomen blocaire gràcies a les eines del web 2.0 i les noves tecnologies des d’una vessant social, ciutadana, participativa i col.laborativa. Les jornades estan adreçades a tothom qui vol introduir-se en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació". A quina societat? si finalment aquests actes corren el risc de tornar-se endogàmics, retrobant-se sempre les mateixes persones i no afavorint que altres col·laboradors participin per ser irrellevants, ni facilitar als assistents novells la formació mínima per moure's en el món 2.0. Finalment, aquest any no hi haurà un espai exclusivament dedicat a l'ensenyament de les eines 2.0.

Per un altre costat, constato tal i com ja sabia que una de les taules (aquest any el programa és més reduït que l'any passat en quant a temps, i no per manca d'idees precisament ni de persones que s'hi havien ofert) es dedica al tema dels continguts digitals. Ara que estan de radical actualitat donada per fi la introducció massiva d'ordinadors a les aules i que se'n parla obertament a la societat en general i la societat digital en particular. Aquest procés s'ha vingut a nomenar a Catalunya educat1x1. Ja hi vaig escriure al respecte i com a "psicologa i mare digital" ho segueixo detalladament.

Trobo de justícia deixar constància que quan al novembre se'ns va demanar col·laboració en l'organització de les Jornades que tindran lloc el cap de setmana, em vaig mostrar molt interessada en poder conduir ( a banda completament del tema dels tallers 2.0 ) una taula que tractés amb la major profunditat i a la vegada senzillesa aquest tema i així ho vaig dir en un correu electrònic que té més d'una i dues persones. Llavors vaig donar unes idees que mai van obtenir resposta. Idees respecte la formació amb ordinadors a les aules i també sobre la formació a distància.

Em va sobtar, fins a fer que m'apartés, la facilitat amb la que aquestes idees serán conduides per Trina Millan sense més explicacions. Indignant. Com es pot obviar tota la col·laboració i idees que aporta algú simplement per que les acabi aprofitant una altra persona?

Una llàstima prescindir de persones que voluntàriament col·laboren i van col·laborar l'any anterior sense esperar res a canvi més que un reconeixement de la feina ben feta i la il·lusió de compartir amb altres un projecte que va ser engrescador. Potser que molts menys blocaires se n'hagin fet ressó indica que ha deixat de contagiar com va fer-ho l'any passat.

Hi ha molt a dir doncs sobre aquesta taula podriem dir "copiada¿?":

Crida objectivament l'atenció que totes les taules estiguin portades per gent del Penedés, de la Pendesfera: Daniel Garcia Peris, impulsor de la Penedesfera, viu a Gelida. Gemma Urgell i Ricard Espelt, viuen a El Vendrelll i Copons, formen NuestraCausa i recentment creadors de Talkingabout.eu, Sergi Sabaté de Sant Sadurní, periodista immers en el món 2.0, Rafael Pardo d'El Vendrell, amb prestigi reconegut en el camp de la Innovació relacionada amb el món de la Salut. Al cap i a la fi, les Jornades són de la Pendesfera i és més que lògic que en les taules s'hi representi d'alguna manera l'enllaç a la terra que les acull i organitza. Totes no. La unica de les taules dedicades al sector de l'Educació és conduida per Trina Milan, que si no m'equivoco no comparteix com els altres moderadors vinculació amb el Penedés. I, lamentant-ho molt... cap dels invitats a la seva taula la té. Quin sentit té? no fora més llògic vincular d'alguna manera la moderació d'una taula amb les Jornades a les quals pertany? I per si no fóra prou, malgrat l'excel·lent exemple que tenim al Penedès, el CE Jacint Verdaguer de Sant Sadurní (Premi Nacional d'Educació el 2.008), ni tan sols hi participa! Al·lucinant.

Respecte les persones convidades a la taula sobre continguts digitals, sense desmerèixer els assistents, les mancances per mi són evidents. No hi ha cap representant de cap escola o institut del Penedès que ja treballin amb aquestes eines i continguts, i no hi és present ningú del Dep d'Educació de la Generalitat dedicat actualment a la posada en marxa i seguiment d'aquest importantíssim canvi en les aules i la formació en general. I precisament són els continguts i no les màquines en sí l'important. I tot i que, lamentablement, editorials i altres responsables no estan encara al dia, no són només les editorials les que hi tenen coses a dir. I entenc que les explicacions que des del Departament d'Educació es fessin arribar a una taula com aquesta tindria un valor incalculable. I tot i que aqui no citi persones que podrien haver estat, sabeu que se m'acudeixen moltes i que els que teniu accés als mails de l'organització de les Jornades en teniu els noms.

Com moderadors de la taula es cita a STIC, Trina Milan i Departament d'Educació. No he sabut qui del Departament d'Educació modera i organitza aquesta taula així que sembla ser que la Trina Milan parla sota el paraigua d'aquest Departament. Ella sola és molt rellevant ja que se representa a sí mateixa, a STIC d'on és presidenta i al Departament d'Educació, però diria que ella no pot parlar en nóm d'una subdirecció general de la que en va sortir (i si no m'equivoco, diria que inclús ja no treballa a la seu del Departament d'Educació). A més, treballar en un lloc no vol dir que el representis arreu on vagis, no? Suposo que a cap dels que llegiu això representeu a les empreses per les quals treballeu quan esteu en algun acte, a no ser que se us envii per això o l'empresa sigui vostra, que clarament, no és el cas. Suposo que és una confusió de rol. El que s'és amb el que es fa. De fet, per ser responsable d'Identitat digital com és o era, crida l'atenció que l'enllaç que posa a la web del Departament d'Educacio dins el programa, no hagi sigut la correcta i no tingui actualitzada la seva informació laboral al Facebook.

I finalment, el títol de la taula: Cap a on van els continguts digitals que volen ensenyar?. Error de base molt greu al meu entendre. La importància dels continguts és innegable. Jo mateixa vaig escriure-hi al respecte al Gener, tal i com he precisat al principi. Necessitem continguts flexibles, nous, adaptats a les noves tecnologies... no necessitem pdfs de llibres, sino complementar i donar un valor afegit al procés d'aprenentatge vinculats a les eines que ara podem disposar. Però no ens confonguem. Els continguts no ensenyen, s'ensenyen. La diferència és subtil. Però d'extrema importància. Execeptuant l'autoaprenentatge,els continguts són una part d'allò que els mestres, pares, educadors etc ensenyem als nens, alumnes, etc. Són una part de l'educació. Si pretenem que siguien els propis continguts els que ensenyin crec que no hem pres el camí encertat. És necessari i assolible un contingut que s'ensenyi per sí mateix? tan simple és la feina dels professionals de l'educació? Els continguts formen part del currículum. I són allò que volem que formin el global de l'educació. I cal ensenyar-los. No cal que vulguin ensenyar, sino que facilitin i enriqueixin el procés d'aprenentatge, que formin l'andamiatge que el procés precisa.
En l'àmbit escolar, qui ensenya es el mestre/professor mitjançant les accions pedagògiques i didàctiques.. no?

Espero que amb aquest post quedin aclarits dubtes de forma prèvia al desenvolupament de les Jornades. Penso que hi ha algo importantissim a la vida social, i és el respecte als demés. A la feina que fan, al que diuen i al que són. I el respecte i l'educació no és respondre a un bon dia al matí a un Time Line del Twitter només a qui et són afins,com qui entra a una botiga i diu bon dia al conegut sense mirar al desconegut, sino saber escoltar, saber respondre i saber no ser ningú sent algú.

7 comentarios:

Què t'anava a dir dijo...

L'any passat ho vas fer molt bé. a veure si puc venir. una abraada

Anónimo dijo...

silvia!!!! Poques persones diuen realment el que pensen i tu ho has fet d'una manera molt ben dita i educada. A vegades les coses no es poden quedar "en el tintero" i això es un fet que ha passat a l'hora de l'organització de les jornades. Crec que hauries pogut aportar molt i molt a les jornades d'aquest any, coneixes persones del sector de l'educació i hauries aportat un punt molt interessant. No ha pogut ser, doncs no passa res,en alguna altra ocasió sortirà l'oportunitat de dirigir una taula a l'estil que vas proposar.

Crec que s'ha de tenir en compte que la participació en unes jornades com les de la penedesfera, les coses es fan per voluntat i ganes i no per treure profit i promocionar-se.

t'admiro silvia i crec que ets molt valenta!!;)

Unknown dijo...

D'entrada considero una autèntica tragedia que tu, amb el bon regust de boca que vau deixar amb la Sònia, no participis.

Em sembla una tragèdia que havent talent al territori, i ja saps que per a mi ets una persona summament intel·ligent, no hi hagi un lloc per a tu.

Em sembla una tragèdia que havent algú com tu amb contactes i idees clares, es prefereixin unes altres opcions.

Persones com tu, amb voluntat, intel·ligència i ganes hi han ben poques... i que a mes siguin valentes i no tinguin por a dir el que pensen, moltes menys.

Només em resta expressar la meva admiració i inclinar-me davant teu, Sylvie Pérez.

Lluís Camell dijo...

Admiro la teva sinceritat, de veritat. Per la meva part, trobo admirable que diguis les coses tal com les penses, sobretot quan no són precisament floretes.

Una actitud molt sana que a vegades es troba a faltar en aquest món 2.0 que a tots ens fascina.

Manuel dijo...

Suposo que aquest deu ser aquell post que portaves temps preparant, segons vas comentar. He de dir-te que no conec directament les jornades de la Penedesfera, no puc per tant poder fer comentaris en relació a elles, però el teu post em sembla molt interessant, i vull remarcar especialment un parell de coses:
- La primera, que comparteixo el temor pel risc de que tot aquest tema del dospuntcerisme acabi servint només perquè tinguem un nombre reduit de gurús que es dediquin a recòrrer el món predicant la paraula (sense que sigui culpa d'ells necessàriament). És un error, per mi, diferenciar el món virtual del real, perquè aquell és una part d'aquest (una part petita) i només tindrà valor si aconsegueix crèixer tant com per arribar a ser-ne una part important, cosa que s'aconseguirà només incorporant, i formant a l'efecte, quantes més persones millor. Si caiem en l'error de pensar que som el centre del món, quan una immensa quantitat de ciutadans viu al marge de la xarxa, a la llarga ho pagarem.
- La segona que sovint oblidem com és d'important en totes les organitzacions tenir present que tots som persones, diferents, però amb el mateix dret a que se'ns valori i a rebre explicacions. No hi ha persones (ni internautes) de primera i de segona. Crec que els fets que exposes mereixen una explicació i crec que fas molt bé de comentar el tema directament, amb pèls i senyals, m'agrada la gent que va de cara.

I no m'allargo més, que tinc tendència a la incontinència literària. Salutacions,

Daniel García Peris dijo...

Hola,

Com que el meu comentari és massa llarg he fet una entrada desmuntant la mentida que ha estat publicada en aquest post. El podeu llegir a http://www.danielgarciaperis.cat/2010/06/15/la-cara-oculta-de-la-penedesfera

Salutacions,

Daniel García Peris

Miquel Quintana dijo...

M'has donat que pensar i ara faré un escrit al meu bloc que servirà de comentari al teu. Gràcies.