miércoles, 1 de septiembre de 2010

La veritat sobre la construcció de l'Escola Marta Mata del Vendrell

A menys d'una setmana de l'inici del curs escolar, llegeixo un article a "L'Opció. Edició Baix Penedès" Núm.275 del 27 d'Agost, on a la seva pàg 10 titula " Les escoles del Vendrell, a punt pel nou curs escolar". No està signat però ha aconseguit que em decideixi a explicar què i com està la situació de la construcció de l'Escola Marta Mata , des del meu punt de vista, el d'una mare que porta hi porta el seu nen.
L'escola Marta Mata és de dos línies tot i que té un dels curs amb tres linies. Si no m'equivoco, els primers nens que varen "inaugurar" l'escola ja cursaran 2on aixi que encetaran el seu 5è any en mòduls. I honestament haig d'aclarir que, un cop ets dins d'un dels mòduls, l'aparença i comoditat és la d'una aula normal i corrent. Tenen un sol simulant parket, finestres,aire acondicionat (fred/calor), petits lavabos...són correctíssims. Però és innegable que tenen carències en altres aspectes que sí ofereix un edifici i que les carències fisiques també condicionen el procés d'ensenyament/aprenentatge dels alumnes.

Encara avui no encerto a entendre per què les administracions no poden treballar conjuntament per una finalitat que és profitosa per la societat. Per què els partits i orientacions polítiques acaben condicionant en aquest cas la construcció d'una escola, simplement per poder dir que "és gràcies a ells" que el ciutadà final la gaudeix. I lo més trist aqui, és que s'estigui allargant de tal forma, que molts dels pares no coneixen ni com ni per què l'escola es manté amb mòduls ni quant de temps s'ha de mantenir així.

La veritat és que ara mateix ja només depèn de la Generalitat que es comenci a construir l'edifici, i que com a mínim necessitarà entre 9 i 12 mesos per estar enllestit. Traduït això vol dir que ara "només" depenem d'una qüestió econòmica: Que s'aprovi un Acord de Govern on es detalli la construcció d'aquesta escola, amb una partida econòmica destinada a aquest fi. Sabem que és una de les escoles amb més probabilitats d'ésser construida, i per tant, la urgència en la construcció va per devant pot ser d'altres escoles que fa menys temps que estan en mòduls o tenen menys alumnes. El meu sentit comú em diu que possiblement això ja no trigui, ja que anar posant mòduls no és precisament poc car, i al Vendrell ja s'està iniciant una nova escola a una altra zona també iniciada amb mòduls. Però espai encara n'hi ha, reduïnt el pati, i estan properes les eleccions, així que tot pot ser...de fet en l'ultim que hi ha hagut, el 31 d'Agost no hi hem entrat.

A aquesta situació final hem arribat al mes d'Abril. Per tant, el Departament d'Educació no fa ni 6 mesos que té la possibilitat d'aprovar-ne la construcció...
Lluitaré com a membre de la comunitat educativa i de la ciutat on estic, tot el que pugui per tal que aquest Acord de Govern arribi ràpid però em sembla que no s'ha d'oblidar els anys que han passat fins que l'Ajuntament ha aconseguit lliurar els terrenys destinats a la finalitat que parlem. Per què l'escola es pot construir només quan l'Ajuntament cedeix uns terrenys dotats de tots els serveis de subministrament i estiguin d'acord a les necessitats que s'estableix des d'Educació.
Però els canvis en el consistori, els llargs problemes tant amb la promotora encarregada de la urbanització de la zona com amb els subministradors de llum i aigua.... i al cap i a la fi, els interessos d'uns i altres han endarrerit durant casi 4 anys el lliurament del terreny. Una vergonya.

I tot i que considero i insisteixo en que mirar endarrera no porta en lloc i menys en aquest cas, l'article al que feia referència m'hi ha fet reconsiderar aquesta postura.
En ell s'expliquen les millores que l'Ajuntament ha fet a diverses escoles de la ciutat durant l'estiu abans de l'inici del curs. Recordo que tots els ajuntaments tenen l'obligació de fer-hi el manteniment, així que no seria cap noticia això tot i que entenc que s'expliqui a la població i es publiciti allò que es millora. Però no pas enganyar com es fa aquí. Anem per parts:

Es mencionen millores en el pati de l'Escola Pau Casals, Teresina Martorell i Àngel Guimerà. Tots tres són edificis construïts, amb ombres i multiples espais fisics dels que l'Escola Marta Mata no gaudeix. Es cita una subvenció de FEOSL de 100.000 euros. És una subvenció que dóna el Govern de l'Estat donant resposta a projectes que envien els ajuntaments ajustant-se a uns pressupostos previs. Aíxi doncs, no ha sigut pas amb impostos municipals sino estatals, una mena de plan E. Ho podeu consultar aqui.
I per una altra banda, comenten després que s'han instal·lat els mòduls de la nova escola Els Còdols i el mòdul que necessitava el Marta Mata per continuar impartint classe als alumnes que van creixent. I això tampoc ho fa l'Ajuntament, si no la Generalitat.
Així doncs, què s'ha fet a nivell local? certament jo no ho sé. Pel que respecta a l'escola on porto al meu fill, no hi ha ni una ombra, i ni tan sols s'han tret, com es va promete, les jardineres on els gossos fan les seves necessitats just al passadís on surtien l'any passat els nens de P3 i 1er.

A on vull anar a parar es que em sembla vergonyós que no anem a una. Que com a poble els partits politics no sàpiguen unir-se per defendre allò que beneficia al territori. Que, tristament, el desacord entre administracions, els interessos econòmics i els beneficis polítics perjudiquin el desenvolupament d'un nen en edat escolar. Jo, que sóc fermament defensora dels ordinadors a l'aula, demano que previament, el nen tingui un aula.

6 comentarios:

Striper dijo...

Entendre l'administracio es allo de lo mes difil, la llogica i el sentit comu no sempre hi son.

Unknown dijo...

Ja veig en l'enllaç que gentilment ens has deixat que hi ha unes partides per millores a les escoles Teresina Martorell, Àngel Guimerài Pau Casals...

Jo només et puc parlar de l'escola Àngel Guimerà, on gràcies a l'AMPAS i a l'esforç de pares i mares s'han dut a terme actuacions d'adeqüació de l'escola: la ma d'obra erem nosaltres mateixos, el material el possàvem nosaltres... perquè al final és per el confort i seguretat dels nostres fills.

Desconec quina classe d'actuacions es pensen donar a aquests fons concedits a aquestes escoles, però en el cas de la que conec, no son gens visibles.

Per un altre banda, i tornant al teu post, em sembla inadmisible que faci tant de temps que aquesta escola estigui en aquesta situació.

Miquel Quintana dijo...

Estimada, el teu article destil·la passió i enuig. Aquest tema és complexa i difícil. I quan no hi ha diners ni recursos encara ho és més.
Segueix en aquesta línia i no defalliu.

Jordi Báez dijo...

Es obvi que no puc opinar, desconeixent el tema i sent de fora. Però em sembla que tot plegat, no és més que la mateixa història que es viu a tantes poblacions catalanes. Un eix bàsic i primordial del nivell d'un pais és la educació, i els mitjans que es posen i com es gestionen. I aqui no hi ha crisis que valguin. S'ha d'estalviar en altres coses. Es del tot vergonyós veure com mercadeixen per quatre reals i tenim 'moduls' per els nostres fills en comptes de equipaments de veritat. Ja heu vist ahir i avui com está el tema dels ordinadors. Molt progressisme de saló, molta sostenibilitat, molt modernisme mal entés, i Catalunya llençant diners a cabassos, i gairebé a la cua en educació. El futur ens pasarà factura, sens dubte. Com va dir en G. Marx: estem passant del no rés a les més altes cotes de la misèria.

Què t'anava a dir dijo...

es més facil gunayar una primitiva que entendre l'administració. ara no té un puto duro. pero no ho vol dir.

Toni Escamilla dijo...

Hola a tots,

En seguiment a la reunió de pares socis de l’AMPA del CEIP Marta Mata del Vendrell que es va realitzar ahir, a títol informatiu us adjunto un parell de notícies publicades durant aquests dies en un diari de Mataró. Sembla que això de que no hi ha diners a la Generalitat, no és cert del tot…
S’ha aprovat la construcció d’una escola a Mataró, que, per més INRI, porta el mateix nom que la nostra, i en la qual els seus alumnes estan compartint centre amb una altra escola. Preveuen que l’any que ve no hi cabran, sol•liciten una nova escola, i els hi concedeixen, sense que cap dels alumnes hagi estat ni un sol dia en mòduls prefabricats.

http://www.capgros.com/noticies/detall.asp?id_noticia_portal=25486

http://www.capgros.com/noticies/detall.asp?id_noticia_portal=22629

La web de la Generalitat confirma la notícia.

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=52711

Fem pinya entre tots, pel futur dels nostres fills!!

Toni.