jueves, 19 de enero de 2012

Votar per triar un líder? #incoherencia


Observo com darrerament amb moltíssima freqüència es fa servir la paraula líder amb una facilitat que fa que oblidem a què ens estem referint.
Ser el cap d’un equip no vol dir ser el seu líder.
Recordem una mica què és i té un líder, de forma resumida i pensem si totes aquelles persones a les que ara els hi diem líders, ho són:

Primerament que independentment de la persona, és necessari un projecte.Sense projecte no hi ha líder, per molt que hi hagi un equip. El líder és el seductor que no només influeix en el grup de persones, sino que el motiva de forma entusiasta per a aconseguir l’èxit del projecte. Sovint oblidem el projecte. Es diuen liders simplement per què “dirigeixen”, però i el projecte?
Un líder és líder sempre i quan hi hagi un projecte. I ha d'estar convençut i segur primer de sí mateix, i després dels èxits que es poden obtenir del seu projecte, de la seua misió o de l’objectiu que s’hagi proposat.
Us imagineu una Belén Estaban o similar liderant un partit polític? doncs sí, us la imagineu. Per què té qualitats que fan que molta gent s'identifiqui amb ella però la imagineu amb un projecte i duent-lo a terme?
Cal tenir en compte que un líder és seguit a més per molta gent. I molta d'aquesta gent, també és gent intel·ligent. I la gent intel·ligent segueix només a persones que es valoren i confien en elles mateixes i en allò que desenvolupen, que prenen decisions amb seguretat i que a més,es fan respectar. Això fa que no s'hagin de basar únicament en la intuició, si nó que han de ser organitzades i planificar tot allò que duran a terme.

El líder hauria de tenir present que principalment fa una tasca d'identificació i motivació: és per tots aquells que el segueixen un exemple a copiar, a imitar i també algú de qui aprendre. I en part per això, ha de saber,poder fer, i fer, més que els altres, treballar més que els altres i no semblar que intenti dur a terme una simple "manipulació".
És important a més,que desenvolupi una qualitat que pot aprendre: saber escoltar. No seguim a qui no ens escolta. El sector polític hauria de reflexionar potser sobre això. Escoltar i parar atenció a tots aquells que són seguidors, siguin molts o pocs, fa que la seducció i el magnetisme del líder tinguin continuïtat en el temps.
Un bon líder sempre demostra donant exemple de forma apassionada, sabent delegar en tot, tot i que sempre es responsabilitzi dels èxits, però també dels fracasos.

Per als que s’autonomen líders, no haurien d’oblidar que no es pot pretendre anomenar-se
líder quan no es té prou capacitat de generar noves alternatives i és evident una manca imaginació devant qualsevol imprevist, i sobretot, quan s’és insegur i es té temor a la competència, a que algú pugui ser més líder que un mateix. I a la vegada, ha de ser conscient que s’és líder mentre s’és lleial: lleial al projecte, a les persones, a la idea. La honestetat, el estar en qualsevol situació al capdevant, sent valent i transparent en les decisions són qualitats que no li poden tampoc mancar a un bon líder.

Tot això es pot adquirir... però hi han certes qualitats que costen més d'apendre i que són molt més lligades a la personalitat, que fan que uns siguin líders, els menys, i tota la resta, siguin els seguidors. Una de les qualitats més destacable és el carisma. Carisma entès com la capacitat de poder influir en els altres simplement a través del que transmetem. Els veritables líders són persones carismàtiques, tenen un magnetisme que fa que semblin inclús més atractius del que realment són, influeixen en els altres, cauen bé... no són autoritaris i mai utilizen el temor.


Penso en totes les ocasions que amb freqüència es fa servir la paraula Líder.
En l’últim congres del PSC vam sentir mil cops que votaven per triar al seu líder. Jo diria que a un líder no se’l vota. O tenint en compte tot el que té i és un líder, podem considerar que l’Ex President de la Generalitat Sr. Montilla va arribar a ser un líder? O podem dir que realment el Sr Rajoy el líder del PP o el Sr. Artur Mas és el líder del Govern?
Com deia al principi, ser el cap d’un equip no vol dir ser el seu líder. Ser líder és molt més ampli que això. Un gestor de persones pot ser un molt bon gestor de persones, saber motivar i dirigir un equip i no per això serà necessariament un bon líder. I això últim ho remarco, ja que inclús la Sra Irene Rigau va dir que esperava que els futurs directors de centres públics siguin líders.

I sobretot i per damunt de tot, un líder mai, mai, s'autonomena líder a sí mateix. A un líder se’l reconeix com a tal quan s’ha demostrat tot l’anterior. Mai a priori.
Per si hi han dubtes... recordeu a grans líders: Napoleón , Alejandro Magno, Martin Luther King, Gandi, Dalai Lama, Vicenç Ferrer ...

No hay comentarios: