sábado, 2 de abril de 2011

Prou mentides amb l'escola #martamata del Vendrell



El 23 de Març la Televisió del Vendrell emet una entrevista a l'Alcalde, Sr Benet Jané, repassant diferents aspectes de la ciutat. És aquesta entrevista i el que afirma amb rotunditat sobre la construcció de l'escola Marta Mata així com les manifestacions al mur del facebook d'un pare afectat que ha fet el Sr. Jaume Domingo, diputat al Parlament i Regidor de convivència, civisme, medi ambient, serveis i esport de l'ajuntament del Vendrell comentant aquesta mateixa entrevista, el que motiven principalment aquest article.
El 8 d'Abril a més, hi haurà una reunió de l'Ampa de l'Escola on, potser, se'ns tornarà a dir com de compromesos estan els governats amb la construcció de l'escola i com ara segur que es fa. I dic se'ns tornarà a dir, per què entre uns i altres governs, els nens ja fa 5 anys que estan en mòduls esperant-ne un edifici. Ja ho he escrit en altres ocasions.

En aquest fragment d'entrevista que comento, el Sr Benet Jané, l'Alcalde del Vendrell insisteix amb una seguretat aplastant que tenim un compromís. Intentaré explicar ara per què no hi pot haver aquest compromis en aquests moments. I si m'equivoco, siusplau demostreu-me-ho. Sincerament, demostreu-m'ho:

El compromis es va adoptar amb l'anterior govern el dia 12 de novembre quan va aprovar la construcció de l'escola. Pràcticament un dia abans que els pares pengessim la pancarta que surt com a imatge de fons a l'entrevista i que mantenim allà. Després van venir les eleccions i el canvi de govern. El primer que va fer va ser prorrogar el pressupost 2010 i reduir les despeses al màxim com tots sabem. Així doncs, moltes obres que havia de construir l'Institut Catala de Finances o GISA han quedat aturades a l'espera de veure com queda el pressupost per al 2011.

En aquest moment és evident que hi ha l'ordre que no es comenci cap despesa que no estigues ja compromesa economicament (que ja se n'hagués fet algun pagament). El nou govern aprovarà el pressupost al juny, despres de les eleccions municipals. Insisteixo en això. Estem sense pressupostos aprovats per què és innegable que un pressupost mes baix voldrà dir menys inversions i dir per tant, als ciutadans que, permeteu-me l'expressió, "donde dije digo digo diego".
Com han d'aprovar pressupostos abans de les eleccions municipals podent-ho fer després?

Si hi hagués un compromís real i verídic de fer l'escola voldria dir que hi ha una reserva de crèdit per a fer l'obra. I en aquests moments el que hi ha és precisament tot el contrari, hi ha l'acord de no agafar compromisos que impliquin despesa. Mes aviat s'esta reduint tot.
I el propi alcalde diu que això no existeix... així doncs, de quin tipus de compromís parla? del que se'n duu el vent? del que només existeix si ell segueix d'alcalde? per què si és veritat que existeix i és real...per què no presenta un document del Departament d'Economia amb l'autoritzacio de despesa?... Estic segura que aquesta documentació no existeix, senzillament perque el departament d'economia ha prohibit agafar compromisos. I per molt diputat o alcalde que siguin... si no hi ha cap reserva de credit senzillament perque no hi ha pressupost per al 2011, no hi ha compromís que valgui.

I és que a més, en aquestes intervencions públiques dels nostres representants, ens indiquen inclús un termini en el qual els nostres fills "estrenaran" edifici: 2012 diuen. Doncs intentaré resumir per què, a més, és pràcticament impossible que això sigui així:

Quan al juny s'aprovi el pressupost per al 2011, s'autoritzaran les obres que puguin estar parades. Però hem de recordar que la nostra escola, Marta Mata, no està en aquesta situació ja que ni tan sols hi ha projecte constructiu.
Suposem doncs que, efectivament, s'aprova al juny del 2011.Sabem que l'estiu a l'administracio és poc productiu i ens situem a setembre de 2011.
Llavors començaran a prioritzar obres. Imaginem, amb tot el dret, que el Marta Mata sigui la més urgent. Llavors s'ha de licitar el projecte de l'escola. Afanyant-nos posem ja que el 15 octubre de 2011 tenim projecte licitat i adjudicat. Afegim només 2 mesos per a fer el projecte i ens plantem a 15 de desembre de 2011. Tot això sent la més urgent.

Després caldrà la licitacuió de l'obra (primer ha sigut del projecte). Penseu que estarem ja a desembre i caldra veure si el pressupost del 2012 preveu els diners per a construir-la (us adoneu que ja sumem dos anys de pressupostos incloent diners per a l'escola??).

Ens posem ja al gener de 2012 . Calculem doncs, un parell de mesos per a fer la licitació i adjudicació de l'obra.Estem, corrents, al març de 2012. Per a la construccio, en ser industrialitzada, calen certament, només de 6 a 9 mesos per a tenir-la acabada.

Atenció, això vol dir que com a mínim serà acabada suposant que tot va, bé no, perfecte, al desembre de 2012, gener 2013. Per tant, i sense mentides, els alumnes, els nostres fills, no entraran a la nova escola (perquè també s'ha de moblar i preparar) fins al març del 2013 (gairebe setmana santa del 2013).
I per un trimestre els alumnes ja no farien el trasllat fins al curs 2013-2014.

Voleu més evidències?
Demostreu-me que m'equivoco.

Aquí teniu l'enllaç a l'entrevista complerta: Entrevista a Televisió El Vendrell

13 comentarios:

Miquel Quintana dijo...

Sylvie, aquesta és malauradament la realitat. Els governs, davant aquesta situació i la seva incapacitat per intentar apaivagar els seus efectes, han decidit traspassar el problema a la ciutadania. I per això estan fent les retallades que afecten a sanitat, ensenyament i altres serveis a la ciutadania. Però tant els és, ja que al final no se'ls demana explicacions. Segueixen amb les seves activitats i en casos els premiem pagant un extra del seu sou, amb altres despeses que originen.
La democràcia en la que estem immersos no és de rebut, però és la que tenim.
En el cas de la vostra escola, la consellera ja ho va anunciar. I l'alcalde del Vendrell, al ser del mateix partit no té més opcions que callar i admetre el que li diuen.
Compta que ni pel 2013 estarà aquesta escola feta, ja que és l'ajuntament qui l'ha de moblar i els manquen els diners per fer-ho. Ara han de tapar molts forats i per tant ens presionen molt més.

Unknown dijo...

Es evidente que la actitud del ayuntamiento del Vendrell, es la de hacer un uso electoralista de esta cuestión, pero la pregunta es ¿si pierde las elecciones CIU en Vendrell, mantendrá la Generalitat el compromiso que tiene con el ayuntamiento?, Por otro lado no es comprensible que el ayuntamiento anuncie a bombo y platillo que se va a construir un nuevo CAP o un colegio mientras desde la Generalitat se están cerrando plantas de hospitales a la vez que se esta recortando el presupuesto en materia educativa.

Jaume Domingo dijo...

Perdoneu, pero no es veritat que l'ajuntament hagi d'amoblar l'escola. Sencillament no es cert.
Els ajuntament no tenim cap ni una competencia amb la construccio i posar mobles a les escoles. No l'hem tinguda mai.
Els ajuntament tenim l'obligacio, un cap acabada i amoblada una escola, de fer el petit manteniment i la neteja.

Sylvie dijo...

Gràcies pels comentaris, són tant importants en ocasions així...

Respecte l'aportació del Sr Domingo, indicar-vos que també al seu mur del facebook en podeu fer seguiment: http://www.facebook.com/jaumedomingo.elvendrell

Anónimo dijo...

El senyor Domingo ens pren per XXXXX. Ell sap tant bé com tothom que l'ajuntament si que té obligacions en la construcció de l'escola. És l'Ajuntament qui ha de cedir el solar, i durant 3 anys ho va tenir totalment paralitzat. 3 anys per a cedir un solar!

I és cert que l'Ajuntament no té competència per a moblar l'escola. Però és que em sembla que en el post no es diu això. Almenys jo no ho havia entès així. Conclusió: Intenta derivar el tema cap a qüestions insustancials que a més no estan en el propi post. Vaja, que intenta marejar la perdiu.

Ara intentarà vendre que tenen un compromís, però no patiu, no ensenyarà cap paper. És més, hi ha un acord de govern que va aprovar la construcció de l'escola. Perquè no el compleixen?

Miquel Quintana dijo...

Dispenseu però quan he comentat el tema del moblament de l'escola ho he fet d'acord amb el que un altra alcalde i d'una ciutat important sempre comentava en les reunions amb els pares i mares. Així com la compra dels equips per l'assignatura de gimnàsia. I a més afegia que el manteniment de l'escola també era a càrrec de l'ajuntament.
Quan al comentari d'Anònim, en el que diu que l'Ajuntament del Vendrell va estar més de 3 anys en cedir els terrenys és cert i per tant això suma temps en la construcció. Potser caldria expliquin perquè van necessitar tant temps per fer la cessió.

Anónimo dijo...

Deixeu-vos de mobles, aparells de gimnàs, etc... i també de el que es va dir... em de mirar pel futur de la construcció de l'escola, aprofitar que tenim el mateix grup politic a la Generalitat i al Municipi i a més a més un Diputat al Parlament del Vendrell, jo crec que amb la feina que està fent l'AMPA, que no es poca, i la confiança en els politics al curs 2012/2013 tindrem Escola Marta Mata NOVA!! Jo crec!! Ara si!!

Junts Pel Vendrell dijo...

Els pares i les mares de l’escola Marta Mata teniu raó en totes les vostres preocupacions respecte a la construcció de l’escola definitiva Marta Mata que va iniciar la seva trajectòria en uns barracons el curs 2006-2007. Han passat quasi cinc anys sense que la nova escola s’hagi construït.

Des de Junts pel Vendrell, no volem fer demagògia i crear falses expectatives. Estem en uns moments molt durs pel que fa a la situació econòmica tant a nivell local, com a nivell de país, i malauradament la construcció de l’escola depèn del govern de la Generalitat i no pas de l’Ajuntament.

Amb el que sí que es pot comprometre la coalició Junts pel Vendrell, es donar tot el suport possible a totes les accions populars que emprenguin les mares i pares de l’escola per tal de fer el màxim de pressió possible davant els organismes competents i vetllar al màxim perquè els tràmits legals pertinents segueixin el seu curs, però mai dir “nosaltres si que us prometem la construcció de l’escola nova definitiva” perquè això és fer demagògia pura, és enganyar als pares prometent-los i creant falses expectatives que en aquests moments, tots sabem de manera certa que no es poden complir.

Tanmateix tingueu en compte que l’escola-institut Els Còdols també ha començat en barracons i per tant, ja són dues les escoles del Vendrell que estan en unes condicions no del tot idònies pels nens de la vila.

Cordialment,

Jaume Piñol

Anónimo dijo...

Hola
com a mare d'un alumne de l'escola tinc un interès molt alt en que es faci la nova escola.
Crec en la capacitat de l'actual govern de l'Ajuntament del Vendrell per arribar a la fi d'aquest tema que tant ens preocupa.
Deixeu-los treballar que per això hi son. Tots sabem que hi ha pares que fa molts anys que esperen la nova escola i que ja n'estan tips de sentir sempre el mateix, pero aquesta escola ha tingut molts problemes burocratics desde el principi i no per culpa de l'ajuntament sinó per culpa d'altres instàncies on l'ajuntament no hi podia fer res mes que el que han fet que ha sigut presionar fins que poc a poc (las cosas de palacio van despacio) s'han anat resolent tots. Ara estem en el pas de l'aprovació del pressupost. Fins que la Generalitat de Catalunya no aprovi els pressupostos del 2011 no donarem un altre pas. Per tant ja podeu fer totes les movilitzacions que vulgueu que les coses seguiran el curs que han de seguir i no per això aniràn més ràpid. Sembla mentida que encara no us hagiu adonat de com funcionen aquestes coses sigui el partit que sigui el que estigui al Govern.
Amb ajuntament Socialista i Generalitat amb Tripartit no hi ha hagut escola. Amb ajuntament Convergent i Generalitat Tripartit tampoc hi ha hagut escola. Ara hi ha Generalitat Convergent, doncs jo penso que el que realment ens interessa es que l'Ajutament sigui Convergent, llavors segur que tenim escola nova!!!

No cal fer soroll per aconseguir les coses, som persones i tenim capaçitat de dialeg, per tant fem-lo servir!!!!!

Maquinistilla dijo...

Li devia un comentari sobre l'exposició de Sylvie, però després de llegir els comentaris següents, he canviat d'opinió. I no perquè no sigui mereixedora, que ho és, sinó perquè entreveig que es vol utilitzar una situació esperpèntica, com és la falta d'una escola en condicions, per realitzar un al·legat electoralista en benefici de CiU. A més, i el que és pitjor, emparant-se en el tradicional i covard anonimat.
Potser la Sra. Anònima no hagi entès la situació, o potser l'entén perfectament i ha pretès desactivar les legítimes reivindicacions d'una mare amb una frivolitat tremenda, però, vaig a dir-li més.
Diu que no cal fer soroll. Bé. També que amb un Ajuntament Convergent tindran escola. Bé. Però, jo em pregunto, Sra. Anònima (per no dir-li CiU directament) no veu vostè que el govern que tant sembla admirar està retallant inversions en equipaments ja acabats? Imagini's vostè, què no faran en d'altres que estan encara per acabar. No enganyi a la gent, estan massa preocupades pel futur dels seus fills, i no s'enganyi vostè. L'Ajuntament de CiU, no li garanteix gens, al contrari, aquests, per no molestar als seus "majors" de la Generalitat, mantindran l'escola tal com està.
Està molt bé el seu al·legat electoralista. De debò. Tan sols li ha faltat demanar el vot directament, però la realitat és la que és. Uns nens i nenes que no disposen d'una escola en condicions per poder tenir alguna cosa tan essencial i necessari com és l'accés a l'educació de qualitat.

Acabo ja. Diu vostè que no fa falta fer soroll. Podria estar d'acord si no fora pels antecedents que ha exposat la Sra. Sylvie. Si després de tot aquest "soroll" ningú ha mogut un dit per l'Escola Marta Mata, imagini's sense fer "soroll" com vostè reclama... o és això el que busca? fer callar a les mares i pares preocupats?. Sincerament, crec que s'equivoca... i no tan sols s'equivoca, crec que vostè ni té fills en la Marta Mata, ni és mare, i, segurament, ni viu al Vendrell.
M'equivoco de poc, veritat?

Gràcies, i disculpi el meu to si en alguna cosa creu que li he pogut faltar.

oscar dijo...

Sylvie, no visc al poble, i no tinc arguments per dir res. Solament puc fer el sarcastic i dir que si despres de 5 anys, encara no teniu escola, i l'institut està a les mateixes condicions, potser sigui mes productiu per l'ampa dedicar els esforços al nou institut, donat que els vostres fills no arrivaran mai a tenir la seva escola, i la trovaran els fills d'aquells que ara us diuen que millor no fer soroll. Al final, lluiteu per una escola, i quan ja la teniu, els vostres fills tornen als barracons del institut encara per fer.
Prou de demagogia barata, senyors politics, que els ciutadans tenim el mal costum de votar cada 4 anys.

Anónimo dijo...

Apreciat Sr.Maquinistilla

Si, sóc mare d'un alumne de l'escola i Si visc al Vendrell de fa molts anys (per no dir tota la vida).
Cadascú te el seu punt de vista,jo particularment sóc més partidaria d,asseures en una taula i parlar, dialogar i buscar solucions directament amb les persones implicades en el tema. No vull dir que estigui en contra de les movilitzacions, tothom te dret a reivindicar-se com cregui convenient.
En aquest cas en concret penso que el millor es presionar desde dins que desde fora. Penso que la feina de la direcció de l'Ampa és la correcte, és a dir dialogar amb l'Ajuntament i la Generalitat directament. I el que vull dir amb la meva "campanya electoral" (segons vostè) és que, la formula que ara es pot presentar pot ser la idònia per que les coses es simplifiquin molt. Esta clar que si la Generalitat i l'Ajuntament són del mateix color (sigui el que sigui) hi haurà més dialeg i millor que si son de diferent color.
La intenció de les meves paraules no són pas de fer callar a les mares i pares dels alumnes de l'escola, sinó tot el contrari. Pero discrepo amb una part dels pares en les formes. Serà perque sóc persona moderada i tal i com he dit prefereixo fer les coses d'una manera diferent i crec que no m'equivoco quan dic que no sóc jo sola la que penso d'aquesta manera, per tant a l'igual que hi ha una part de mares i pares que opten per una opció molt més mediàtica, també n'hi ha d'altres que són partidaris de treballar asseguts en una taula i dialogant i tractant els temes directament amb les parts implicades.

Tots estem reivindicant el mateix pero de diferent manera i tots estem en el mateix vaixell, per tant el que s'ha de fer és pensar quin és el camí idoni per tal d'arribar el més aviat possible a la meta que tots volem que no és cap altre que LA CONSTRUCCIÓ DE LA NOVA ESCOLA MARTA MATA.

Maquinistilla dijo...

Sra. Anònima

Gràcies per la seva ràpida resposta. Vegem.
En la seva primera aportació a aquest debat, vostè mateixa reconeix que “*Amb ajuntament Socialista i Generalitat amb Tripartit no hi ha hagut escola.”, per tant, l'argument que exposa ara, afirmant que “Està clar que si la Generalitat i l'Ajuntament són del mateix color (sigui el que sigui) hi haurà més diàleg i millor que si són de diferent color.” no es correspon amb l'anterior. És a dir, la coincidència de colors ni ha garantit ni li garanteix la construcció de l'Escola, objectiu aquest prioritari i essencial ja no només per a les mares i pares, sinó per als propis nens i nenes de la Escola Marta Mata.
En el seu al•legat electoralista, li encega potser la passió. No posaré en dubte la seva preocupació i el seu interès, és possible que em precipités en les meves afirmacions, però vostè, lluny de posicionar-se de manera ferma al costat dels pares i mares, intenta derivar la qüestió cap al diàleg entre les parts, quan han estat aquestes, fins al dia d'avui, els qui han estat incapaços de complir els assumptes i temes ja acordats. Com vostè sap, el diàleg consisteix a anar aconseguint acords i que aquests es vegin complits, per tant, si com diu la Sra. Sylvie no hi ha hagut un sol avanç sobre tots els temes concernents a les construcció de l'Escola, no sé si el "mediatismo” seria la forma, però el que si que sé és que tan sols et queda la reivindicació amb els arguments i eines al teu abast.
No estem parlant de la construcció d'un pont, d'un parc o d'una plaça. Estem parlant d'un equipament vital per al futur de les noves generacions. Un Escola que ha de reunir totes i cadascuna de les garanties bàsiques per al desenvolupament intel•lectual i mental d'uns nens i nenes que són la major preocupació d'aquests pares i mares. Per aquesta raó, entenc que no s'ha de traslladar, com vostè ha fet, aquest debat al camp de la política. Menys encara en període pre-electoral.
Estic convençut que la responsabilitat dels pares i mares en aquest tema no té límits, però, també estic segur que la paciència que han demostrat sí que els té. I segurament ja ha sobrepassat aquests límits.
Ara no és moment de “colors” ni de debats filosòfics, ni tan sols d'especulacions sobre si uns han fet o uns altres faran. Ara és moment que tots, mares, pares, mestres, fins i tot els nens i nenes reclamin amb tota la contundència la finalització d'una Escola que per dret els pertany.
Acabo ja. Diu vostè que tots estan reivindicant el mateix però de diferent manera. Al meu parer, aquest és el primer i gran error: la falta d'unitat. Sempre que “qui mana” observi que els “què exigeixen” estan dividits, no mourà un dit. Es quedarà expectant veient com les discrepàncies internes s'obren pas a l'espera de prendre una decisió, i, li asseguro que després de tants anys donant llargues, ajornant acords i dilatant les decisions, el resultat és el que és. Els nens i nenes del Vendrell segueixen sense la seva Escola.

Aparquin vostès el debat polític, mirin el futur dels nens i nenes, no el seu propi, i després, analitzi la situació. Hi ha hagut governs de tots els colors, totes les combinacions possibles, i, com deia, a dia d'avui, els nens i nenes segueixen sense Escola.

Què més ha de passar para què l'Escola Marta Mata sigui una realitat?

Una cordial salutació