miércoles, 6 de julio de 2011

No puc ni protestar si es venen les fotos del meu fill? La meva versió

El passat 22 de juny es van acabar les classes en tots els centres educatius de Catalunya. I com és normal, el meu fill va arribar a casa amb un informe amb les seves qualificacions. A més, va portar una noteta que em va encuriosir























Com no es veu molt bé, us aclareixo que a la nota se’ns informava del nou horari que havia aprovat el Consell Escolar del Centre.Però d’això ja en parlaria en un altre post.

El que em va inquietar és la part final de la nota que diu “Tanmateix, informar-vos que el cd de fotos del curs de cada classe, el podeu passar a comprar, si voleu, pel fotògraf Güixens del carrer Alt del Vendrell a partir del 4 de juliol”. El que ja no diu la nota és que aquest CD amb fotos realitzades dintre de l’escola en les diferents activitats del centre, val uns 6 euros. Si, si, 6 euros. Compteu quan val fer una còpia d’un cd i el temps esmerçat. Arriba a 1 euro tot plegat?

Em va molestar que algú, ja sigui l’escola o un particular, intenti fer negocis amb fotografies on surt el meu fill. Per això, vaig fer una consulta al twitter a finals de mes, i diferents usuaris (més d’un mestre va contestar) em van dir que la venta de cds amb fotos dels nens amb la voluntat de fer negoci no només no era ètica, sinó que a més era ilegal.

De la mateixa manera, el compte oficial de twitter del Departament d’Ensenyament em va contestar el dia 01/07 que contactés amb la inspecció territorial per a exposar el cas.

Finalment, la setmana passada, quan vaig tenir un moment, vaig trucar als serveis territorials i, en exposar el cas em van adreçar a la Secció de Centres on em van atendre i em van indicar que, òbviament, no es podien vendre cds amb fotos del nen en una botiga aliena a l’escola sense que això al menys, s'especifiqui i detalli en l'autorització donada en la preincripció. I fins aquí les meves gestions, perquè jo no tinc tant temps com voldria per a anar fent gestions durant tot el dia. No vaig arribar a contactar en la Inspecció, simplement va acabar sent una consulta.

Al mateix temps, vaig penjar un missatge en un grup d’usuaris del facebook administrat per pares que estan (estem) treballant per la construcció de l’escola (ja sabeu que fa cinc anys que estem en barracons i no hi ha previsió oficial de quan es començarà a construir l’edifici, que en cap cas serà abans d’any i mig).

Misteriosament, ahir 4 de juliol apareix una nota del Consell Escolar que diu el següent:

(I al mateix temps podeu consultar la mateixa nota en la pàgina web del centre) Però el pitjor del cas és que si t’adreces al fotògraf en qüestió, et lliuren aquesta nota oficial del Consell Escolar de l’Escola Marta Mata. Jo em pregunto, a sant de què un particular va distribuint una nota oficial d’una institució com és una escola?
Menció a part mereix la nota en si mateixa:

Comença la nota dient “Donat que una mare de l’escola”. Tot i les meves possibles reivindicacions feministes, tinc entés que el genèric de pare i mare és “pare”, però la direcció del centre comença afirmant que és una dona qui ha presentat una queixa. A mi m’agradaria saber qui l’ha presentat aquesta queixa, si és que realment hi ha hagut un escrit de queixa.

Continua la nota “no està d’acord en què els cd’s els tingui un fotògraf per fer les corresponents còpies, en cap cas difusió pública, … “. En el cas que s’estiguin referint a la consulta que vaig fer al seu dia, haig de deixar clar que jo no m’oposo a que es distribueixi un cd amb les fotos del meu fill des de l’escola. Només faltaria! Al que sí m’oposo és a que un particular o qui sigui faci negoci amb fotos on hi apareix el meu fill.

Si feu un compte ràpid, tingueu present que a l’escola hi ha 11 grups, a 25 alumnes per classe, això fa un total de 275 alumnes. I ara multipliqueu aquests 275 alumens per 6 euros. Això fa un total de 1.650 €. Si descomptem els costos de producció (1 euro per cd), dóna un benefici de 1375 €

De la mateixa nota sobta, i molt, el fet que reconeguin el poder que té una simple queixa. D’un dia per a l’altre decideixen no vendre el cd perquè una mare s’hi nega i manifesten públicament a través de la nota que dóna el fotògraf, i en la mateixa pàgina web del centre, que efectivament, el cd no es ven perquè una mare ha protestat. Quin èxit de convicció aquesta mare que ha fet una queixa formal no? Des de quan una cosa que està ben feta, es deixa de fer per una única queixa/dubte o protesta??

Potser que aquesta mateixa mare faci una altra queixa formal demanant la construcció de l’escola nova, a veure si té el mateix èxit. Segur que si la presenta, demà mateix comença la construcció

El to que s’utilitza en la nota, donant a entendre que la culpa de tot és de la mare que ha presentat la queixa, és lamentable, quan realment el que ha fet la direcció del centre està expressament prohibit per les lleis que regeixen la protecció de dades en general, però encara més les dades dels menors d’edat.

A tot això em permetreu que sigui jo qui faci interpretació del que ha passat. El Departament d’Ensenyament té coneixement del fet que es vendran cds amb imatges dels nens d’un centre seu, i adverteixen el centre que això és ilegal. La direcció agafa un rebot monumental i decideix culpar una mare que suposadament ha posat una queixa i tirar-li tots els pares en contra, perquè clar, la mare s’ha queixat i ja no podem vendre el cd.

Cal dir que el mateix 22 de juny, dia en que ens van donar la nota de final de curs a l’escola, apareix en el dogc una ordre de la Consellera d’Ensenyament, on s’especifiquen tots els fitxers del Departament i on l’Escola Marta Mata hi té declarats els fitxers d’alumnat, personal i proveidors, i on no hi ha referenciada cap cessió de dades a tercers. Aquí teniu la ordre. Haig d’entendre que la direcció del centre no es llegeix el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya?

Adivineu qui està pagant els plats trencats? Només cal que, si sou pares de l’escola, entreu al grup del facebook per a la construcció de la nova escola i ho veieu. Aquí us deixo una mostra, on m’estalvio comentaris rebuts de molt mal gust. Comentaris fets des de la ràbia d'una nota on s'acusa a una mare que intueixen sóc jo, comentaris fets per simplement fer mal... que m'en fa i molt.. i em dol profundament. Comentaris on inclús parlant de mi és diu "si se la puede llamar persona":

- Gracias por quitarle a mi hija, sin consentimiento de sus padres( cosa que si hemos hecho con el cole) el derecho a tener siempre un recuerdo de su infancia

- Personalmente pienso que de esta manera nos estás coartando el derecho de tener un cd con las imágenes de nuestros hijos en el cole,

- Otra de las consecuencias de lo que usted ha originado, - aunque sea una postura legitima - es privarnos del derecho de tener un CD el próximo año, además de de privarnos de la posibilidad de llevar a los medios de comunicación al colegio puesto que ahora el colegio negara esta posibilidad en el legitimo interés de los derechos de imagen de los alumnos, por eso considero que no era necesario hacer lo que ha hecho tenía otras alternativas.

Finalment i resumint per a que quedi clar:

1.- Jo no he posat cap queixa formal davant de cap instància referent al tema de protecció de dades i la cessió de dades per part d’una administració a un particular.

2.- Jo no em nego a que es distribueixi un cd amb les fotografies dels nens de l’escola. Això és molt important. Ni m'he negat, ni m'hi nego, ni m'hi negaré.
A lo que em nego és a que es faci negoci amb fotografies en què apareix el meu fill. Que posin el mateix cd a la venta a l’escola a preu de cost o posin les fotos a disposició a la web per a la seva descarrega per exemple.

3.- És molt lleig tirar les culpes d’una mala acció professional a les suposades queixes d’altres persones. Si tant clar estigués que es podia fer negoci amb el CD, el continuarien venent, i no el retirarien de la circulació, tal i com han fet. Per una sola mare canvien una decisió?? Només per què una mare pot tenir una queixa es tira enrera una decisió que es considera correcta??

4.- Les comunicacions oficials de l’escola es produeixen en el si de la comunitat escolar i no en botigues de tercers, no?

5.- Jo defenso els interessos meus i de la meva família, i parlo únicament en nom propi, com sempre he fet i faré. El dia que representi algú, ho diré per endavant. Em vaig equivocar publicant-ho al mur d’un grup de facebook creat per a la Construcció de l’Escola però no en el fet de defendre els meus propis interessos.

6.- Òbviament em reservo el dret d’emprendre qualsevol acció per a defensar el meu honor, així com els drets d’imatge del meu fill que en cap moment he cedit a tercers.

8 comentarios:

Josep Maria Picassalles dijo...

Veig que no ho menciona, però a part de la brutal falta d'ètica d'aquesta escola, cal destacar l'aberrant ús de l'adverbi "tanmateix". Espero que això no ho hagi redactat cap professor o professora. Quin nivell.

Germà Bel dijo...

Fort, fort...amb lo dels xiquets no es pot jugar..

Germà Bel dijo...

Fort, fort...amb lo dels xiquets no es pot jugar...ara 'he pillat' la cosa

Anónimo dijo...

Altres coses s'haurien de mirar mes. Si em d'anar filant tant prim, ¿que hem de fer amb les fotos que estan penjades al blog de l'escola i que les pot veure tothom?. Deixem-nos de conyes i anem apretant perque comencin a ficar totxanes a l'escola nova.

visitant dijo...

El que no entenc és aquest atac brutal al treball PROFESIONAL d'un fotògraf per un producte final de només 6€! Si no és una imposició per part de l'escola... no entenc aquesta protesta infantil i la falta de respecte pel treball final d'un fotògraf.
Perquè no tens en compte totes les hores de treball, només tens en compte el preu d'un CD! I el treball de la pressa de fotografies? I la postproducció? I la producció i distribució? Per no parlar de les despeses d'adquisició un equip professional i el pagament de tributs.

Per què s'ha de pagar el sou del mes d'agost d'un professor com tu Sílvia (semblant al preu total del treball fotogràfic 1700€)?

El que vull dir es que un professor té més de 80 i 90 dies de festa o poc treball pagats a l'any, per tant, no entec aquesta protesta per 6€! Saps el que costa una fotografia, només una, a Port Aventura, o al catàleg d'un fotògraf professional?

En definitiva: una actitud infantil i vergonyosa que mereix les crítiques rebudes per part dels altres pares i l'escola.

Jordi Perales dijo...

No acabo d'entendre aquest últim comentari que ha fet un anònim, i no me'n puc estar de comentar.

En primer lloc, caldria que l'"anònim" es llegís el post perquè està molt ben explicat tot. Crec haver interpretat que el fotògraf no va fer les fotos, ni les va retocar, i en quan a la distribució, únicament les distribuia a la seva botiga (costos de distribució tendents a 0). A veure si se n'entera, que el "fotògraf" no va fer cap d'aquestes feines, per tant, a què ve aquesta crítica al post de la Sylvie?

Partint del fet que el fotògraf no ha fet cap d'aquestes feines, a sant de què ha de cobrar 6 Euros? I el que és pitjor, a sant de què un centre públic cedeix les fotografies que ha captat el propi centre. O sigui, uns funcionaris han fet la feina, i un privat obtè els beneficis.

En el segon paràgraf del comentari insinúa que la Sylvie és professora? Crec que vostè no la coneix, perquè si la conegués mínimament sabria que no és professora. D'altra banda, des de fa molts anys que els treballadors (no només els mestres) tenen dret a un mes de vacances remunerades. Perquè no se li ha de pagar a un professor?

Està també mal informat/da l'anònim. Els mestres i professors tenim 1 mes de vacances. La resta dels dies s'han de fer altres tasques que no inclouen els alumnes. Si vol saber-les, la direcció de l'escola les hi farà saber.

Mescla l'Anònim, el treball dels professors amb el cobrament de 6 € per un cd amb fotografies. No acabo d'entendre aquesta mescla.

M'encanta la comparació de les fotografies de Port Aventura amb un catàleg professional. Tothom sap la gran professionalitat dels fotògrafs de Port Aventura, i sobretot la gran qualitat artística, digna dels millors fotògrafs de la història mundial. Simplement, un raonament espectacular, i més si tenim en compte que en aquest cas, el fotògraf no ha fet cap fotografia! Que les han fet els mestres!!!

L'últim paràgraf és de traca. Justifica les crítiques rebudes per part dels altres pares i de l'escola. Que jo sàpiga no tots els pares l'han criticat. Però és curiosa l'afirmació que diu que l'escola també l'ha criticat. Qui és l'escola? A veure si encara es podrà estirar del fil i saber qui ha escrit aquest comentari anònim ...

Parla vostè d'actitud infantil i vergonyosa. I ho fa després d'haver escrit un comentari de manera anònima. Si tant valent/a és, perquè no diu el seu nom i cognoms reals? Vostè és dels que tira la pedra i amaga la mà. No s'atreveix a dir qui és però si que s'atreveix a criticar algo que vostè desconeix (com s'ha posat de manifest al dir que les fotografies les havia fet un fotògraf).

Jo si sóc docent. Fa més de 15 anys que sóc docent i mai havia vist una actuació com la que ha fet l'escola. Ni el fet de cedir les fotografies a un tercer per a que faci negoci ni la nota posterior acusant a una mare d'una queixa que no s'ha produït, i no acceptant en cap moment la seva mala praxi. Si l'escola ha actuat correctament, perquè no han venut els cds?

Sylvie, gràcies pel post, tant de bo a les escoles i instituts tinguèssim pares i mares com vostè. Moltes gràcies

Anónimo dijo...

Hola Jordi,

primer de tot, aclarir que el post es molt llarg i la veritat és que puc haver errat en alguna apreciació o interpretació com dir que la Sylvie es docent o professora, aquesta apreciació ve donada perquè escriu que treballa, forma part o col·labora per la nova escola (mea culpa, ja que parla dels barracons).

En tot cas, això assegura que sóc un visitant anònim que no coneix a la Sylvie de res! Ni té cap relació personal amb ella o el cas que exposa al seu post. I si vull ser anònim es perquè vull i perquè puc, sóc un visitant anònim, sense cap relació i no tinc perquè posar un nom que no té res a veure amb el cas.

Dit això, i repassant el post, difícilment es pot deduir que el fotògraf no ha fet cap de les tasques que esmentes i afirmes rotundament, potser amb coneixement, però que al post no queda tant clar com ho exposes al teu comentari.

Igualment, perquè repeteixo, no exposa clarament que el fotògraf no va fer cap foto. Però segurament si que va haver de maquetar o editar les fotografies, i fer l'autoria del CD.
Per tant, no és tant fàcil com gravar un CD i posar-li un preu de 1€, perquè és un professional, té unes despeses i ha de cobrar per un treball i un producte final realitzat, per no parlar de la distribució i la possibilitat d'adquirir el CD en un punt de venda en diferents horaris. Tot això, té un cost i un temps d'acció!

Per això em sembla que la Sylvie és simplista en quant a la feina d'un professional i la base del seu raonament o queixa, ja que em sembla molt fluix el seu “leit motiv” o causa per crear una problemàtica, “el preu final de 6€”, per tant no entenc aquest rampell o enrabiada, i més quan els records o segons quines fotografies no tenen preu!

Potser m'he centrat massa en el treball fotogràfic i el preu, però és l'origen del post i el tema central, que origina la queixa, també parla de que l'escola no ha actuat correctament i ha lliurat una tasca a un privat, potser ho han fet tota la vida amb el mateix fotògraf (molts anys) i és una “tradició” com passa a moltes a escoles, perquè molts professors de primaria no tenen coneixements en les TIC, i menys com per editar o gravar un CD (què trist!). D'altres no tenen la voluntat de fer-ho i no els hi agrada tenir feines extres. Per tant es normal que s'externalitzi la producció i comercialització del CD, que és una feina i té un cost.

Si l'escola ha de fer un concurs públic i demanar tots els permisos corresponents. Potser no és farien moltes activitats, ni es durien a terme moltes iniciatives boniques com les de fer un CD de fotografies, coses que s'han fet tota la vida a l'escola, encara que fos en paper.

Per tant em sembla molt infantil i vergonyosa la seva actitud de fer una queixa, perquè encara que no sigui formal, es una queixa feta a dos “canals de comunicació públics” un canal que llegeixen els docents i pares de l'escola, i un altre del departament! (jajaja).
Aquest canals son més ràpids i efectius que una carta o una queixa formal, per tant, ara no fotem amb la innocència de haver rebut tanta repercussió, després d'haver fet una queixa per tot (preu, actuació escolar, nota pública, còpia de nota pública, etc).

Bé, crec que la Sylvie ha fet un gra massa per tot plegat, si no vol el CD, que no el compri o el copii d'un altre pare si li sembla tant car. Amb la seva actitud només ha aconseguit que no és faci el CD i que difícilment es torni a fer un altre.
Per tant,reitero: “una actitud infantil i vergonyosa que mereix les crítiques rebudes per part dels altres pares i l'escola” (no de tots com tu dius Jordi).

Anónimo dijo...

Només dir que és una opinió i que potser conté moltes inexactituts, i actituds deliberades com les de la Sylvie (demagògia), però el post és molt llarg i volia centrar el tema, en la queixa central, ja que tampoc tinc totes les dades ni estan totes exposades, tot i així, he dir que en Jordi interpreta i crea més inexactituds al respondre el meu post, que és molt més curt, que jo al fer-ho al de la Sylvie.

Jordi, no entenc la crítica quan m'he centrat en l'origen del “problema” i el gran negoci!!! pel preu de 6€ que exposa la Sylvie (argument típic de Belen Esteban, que no facin negoci amb el meu fill!)

En quant a la Sylvie no la conec, no tinc res en contra seva, i he interpretat malament que era professora.

No he fet cap relació, o “mescla” com tu dius, amb el preu de 6€ i els professors al primer post, però per si de cas i per donar-te gust ho he fet al segon, ja que molts ( no dic tots!) dels que fan magisteri, ho fa perquè no tenen gaire nota o no els hi agrada estudiar o treballar molt. Per tant no demanis que un professor de primaria faci més del que surt al programari. Molts no tenen la capacitat ni la voluntat de fer-ho.

Això de vendre fotografies, VHS, DVD, orles a les escoles, s'ha fet tota la vida, el que passa es que ara ha canviat la normativa de protecció de dades i moltes escoles o docents no estan informades o no ho fan bé. Però si s'ha de fer tot legalment, ja et dic que no faria aquest CD ja que tindria un cost molt més alt, per no parlar de demanar permisos i signatures a tots els pares, i tutors legals dels nens.

En quant a les vacances: tot treballador té 31 dies de vacances, cert. Però els professors com he dit:
“un professor té més de 80 i 90 dies de festa o poc treball* pagats a l'any, per tant, no entenc aquesta protesta per 6€! Saps el que costa una fotografia, només una, a Port Aventura, o al catàleg d'un fotògraf professional?**”

*Agost sencer, vacances de nadal, tots els ponts llargs, setmana santa, el 20 de juny és final de curs i al juliol? Tantes tasques es fan aquests dies o les escoles estan tancades?

**Dic a Port Aventura et cobren 6€ per fotografia, al igual que a un catàleg d'un professional, no em refereixo a cap Kappa, sinó a un de BBC (bodas, bautizos y comunióne).