miércoles, 16 de mayo de 2007

Municipals

Totes les nits les tertulies de la radio parlen i parlen de política, i aquests dies més que mai per la proximitat de les eleccions. I tot i que m'ho plantejo més que sovintment, és en aquestes dates, quan sento parlar tant i tant del que diuen uns i altres que em pregunto com és que haig de votar una llista tancada d'un partit que tot i que pugui ésser el més votat potser no serà qui formi el consistori de l'Ajuntament. I tot i que sóc de les que compleix reglamentariament amb el meu dret i obligació amb les urnes (aquest cop ho hauré de fer per correu) entenc perfectament les altes abstencions que semblen caracteritzar-nos.
Ens meravellem de la massiva participació dels francesos en les eleccions presidencials que acaben de tenir lloc, i sabem que ni nosaltres, ni els nostres politics sóm aixi.
En aquestes municipals sembla que en lloc d'escollir a qui decidirà les polítiques que ens afectaran diarament en la nostra vila o ciutat, estiguem decidint qui governarà l'Estat Espanyol. Per què aquesta idea de que aquest 27 de Maig no és més que un sondeig de les properes presidencials?
Jo entenc que el problema més greu que arrosseguem és el fet d'haver de votar una llista tancada on, com deia, tan sols coneixem als caps de llista. I a vegades inclus sembla que el votem a ell, o ella, a qui surt en totes les fotos, i oblidem que no és pas aixi, sino que sel.leccionem un partit d'entre tots. I això fa que en els finals de llista molts cops hi hagin persones especialment vàlides que passen inadvertides entre d'altres coses. No acabo d'entendre els beneficis que té el fet de votar una llista tancada d'un partit en lloc de poder moure o ratllar les persones que la formen. Inclús preferiria un sistema com el francès o l'anglès on hi ha un representat per cada districte o regió: aquest representant, de cada partit es clar, s'ha de guanyar personalment la confiança dels seus habitants, el coneixes ( i et coneix!), i ha de saber politizar, en el sentit etimologic de la paraula, fer polis, fer ciutat. Trobo que amb el marketing i la publicitat ens enganyen i ens fan pensar que votem a la persona que dóna la cara, i per això la necessitat tan acusada aquest any, de que els secretaris generals o presidents dels partits recolcin els actes electorals. Però em subleva especialment els temes que uns i altres tracten. Evidentment, em preocupa el terrorisme i si ANV es presentarà o no, es clar que hi penso en l'atemptat de l'11-M, no hi tingueu dubte que m'escandalitza tot el que es descobreix amb el "caso Malaya", pero no trobo que siguin aquests els problemes que s'haurien de tractar.
Jo diria que això ho pensa tothom...
I quan penso que no hi ha més remei que acceptar-ho, per què és el sistema que es va decidir en el moment de fer la Consistitució, em nego a acceptar que mai canviarà, i voldria pensar que al menys, algun dia, tot i que no hi hagin llistes obertes, tot i que no pugui votar a les persones sino als partits, algun dia sabré que la persona que encapçali la llista més votada serà qui presideixi el govern (estatal, autonòmic...) o l'ajuntament i no es doni peu a extranyes coalicions i pactes fent que potser el president de tots sigui l'escollit per menys persones.

No hay comentarios: